Εκπαιδευτικές επισκέψεις της ειδικότητας «Βοηθός Φαρμακείου» (Δελτίο Τύπου)

Εκπαιδευτικές επισκέψεις της ειδικότητας «Βοηθός Φαρμακείου» (Δελτίο Τύπου)

Τα τμήματα του ΔΙΕΚ Μυτιλήνης στα πλαίσια της κατάρτισής τους πραγματοποίησαν τις παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις:

koinoniko-farmakeioΣτις 5/03/2015 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των σπουδαστριών της ειδικότητας «Βοηθός Φαρμακείου» Β’ εξαμήνου στο  Κοινωνικό Φαρμακείο. Την επίσκεψη συντόνισαν οι φαρμακοποιοί κι εκπαιδεύτριες του ΔΙΕΚ Σ. Σπυριάδη και Κ. Μπάρου. Το Κοινωνικό Φαρμακείο στεγάζεται στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Λέσβου κι εξυπηρετεί καθημερινά ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας. Οι σπουδάστριες ενημερώθηκαν για την λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου μέσω του προγράμματος «Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Λέσβου – Ακτίνες ζωής». Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της κοινωνικής έρευνας που πραγματοποιείται από την κοινωνική λειτουργό του προγράμματος. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την προσφορά φαρμάκων, τον τρόπο διαχείρισης του φαρμακείου, τη σημασία της προσφοράς εθελοντικής βοήθειας στους συνανθρώπους μας.

Στις 10/03/2015 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της ομοιοπαθητικού ιατρού Ε. Πούμπρου στο τμήμα «Βοηθός Φαρμακείου» Δ’ εξαμήνου του ΔΙΕΚ Μυτιλήνης. Η ομοιοπαθητικός,  σε συνεργασία με την εκπαιδεύτρια του ΔΙΕΚ Κ. Μπάρου, ενημέρωσε το τμήμα για τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής κι εξήγησε τον τρόπο που εφαρμόζεται πρακτικά στον άνθρωπο. Επίσης, οι σπουδάστριες έλαβαν γνώση για τη διαδικασία επίσκεψης σε ομοιοπαθητικό και τη λήψη του απαραίτητου ιστορικού του ασθενούς.  Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας διαφόρων παθήσεων.

Στις 12/03/2015, στα πλαίσια του μαθήματος «Πρακτική άσκηση στο φαρμακείο», το τμήμα «Βοηθός Φαρμακείου» Δ’ εξαμήνου επισκέφθηκε το πλήρες ανακαινισμένο κι εξοπλισμένο φαρμακείο του Σ. Μαυραγάνη. Η επίσκεψη έγινε υπό την ευθύνη της εκπαιδεύτριας του ΔΙΕΚ Κ. Μπάρου. Αρχικά έγινε μια ιστορική αναδρομή στην εξελικτική πορεία της ομοιοπαθητικής και στον τρόπο παρασκευής των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων από το φαρμακοποιό Σ. Μαυραγάνη. Ακολούθησε επίδειξη καψουλοποίησης με χειροκίνητη καψουλιέρα.

farmakapothikiΣτις 12/03/2015, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της ειδικότητας «Βοηθός Φαρμακείου» Β’ εξαμήνου στη Φαρμακαποθήκη ΣΥΦΑΛ. Η επίσκεψη οργανώθηκε από τις φαρμακοποιούς κι εκπαιδεύτριες του ΔΙΕΚ Σ. Σπυριάδη και Κ. Μπάρου. Οι σπουδάστριες  ξεναγήθηκαν στους  οργανωμένους χώρους της φαρμακαποθήκης. Ακόμα ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραλαβής  κι εκτέλεσης παραγγελιών, τη διαχείριση εμπορευμάτων και φαρμάκων, τον έλεγχο αποθήκης και τον έλεγχο λήξης προϊόντων. Η φαρμακαποθήκη είναι μια πλήρως εξοπλισμένη και οργανωμένη επιχείριση κι εξυπηρετεί επιπλέον τα γειτονικά νησιά Λήμνου και Χίου. Τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα από τις σπουδάστριες του ΔΙΕΚ.

KETHEAΣτις 31/03/2015 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της ειδικότητας  «Βοηθός Φαρμακείου»  Δ’ εξαμήνου στο ΚΕΘΕΑ (ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ). Έγινε πολύ θερμή υποδοχή στους καταρτιζόμενους σε χώρο που διαμορφώθηκε με τη βοήθεια ατόμων που επανεντάχθηκαν. Οι καταρτιζόμενοι ενημερώθηκαν για την λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και τη βοήθεια-καθοδήγηση που προσφέρεται. Αναλυτικά παρουσιάστηκαν τα βήματα που ακολουθεί ένα άτομο που χρειάζεται βοήθεια, ώστε να φτάσει να επανενταχθεί στην κοινωνία. Ειδικά τονίστηκε η προσφορά των οικογενειών –εθελοντών που συμμετέχουν σ’ αυτήν την προσπάθεια. Πραγματικά πολύ ιδιαίτερη εμπειρία και φιλοξενία από τις υπεύθυνες.

Η διοίκηση του ΙΕΚ Μυτιλήνης ευχαριστεί ιδιαίτερα τις εκπαιδεύτριες Κ. Μπάρου και Σ. Σπυριάδη, το Δήμο Λέσβου, Το Κοινωνικό Φαρμακείο, την ομοιοπαθητικό ιατρό Ε. Πούμπρου, το φαρμακοποιό Σ. Μαυραγάνη, το ΚΕΘΕΑ (ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ καθώς και τη Φαρμακαποθήκη ΣΥΦΑΛ για τη συνεργασία τους στις παραπάνω δράσεις.

Σημείωση: Η ιστοσελίδες lesvosnews.netlesvospost.com και lesvosnews.gr δημοσίευσαν το δελτίο τύπου για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις του ΙΕΚ Μυτιλήνης. 

Σχολιάστε