Warning: Use of undefined constant TEMPLATEPATH - assumed 'TEMPLATEPATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/iekmytil/lib/wp-includes/theme.php on line 136

Warning: Use of undefined constant STYLESHEETPATH - assumed 'STYLESHEETPATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/iekmytil/lib/wp-includes/theme.php on line 136

Warning: Use of undefined constant TEMPLATEPATH - assumed 'TEMPLATEPATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/iekmytil/lib/wp-includes/theme.php on line 136

Warning: Use of undefined constant STYLESHEETPATH - assumed 'STYLESHEETPATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/iekmytil/lib/wp-includes/theme.php on line 136
Εκπαιδευτικά εργαλεία – Πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης

Εκπαιδευτικά εργαλεία

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να εργάζεστε και να προσθέτετε νέο υλικό στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης:

Με τον πρώτο τρόπο, χρειάζεται πρώτα να αποθηκεύετε το υλικό (π.χ. σημειώσεις) σε ηλεκτρονική μορφή σε κατάλληλα αρχεία στον υπολογιστή σας (doc, pdf, mp3, κ.ο.κ.). Κατόπιν, μπορείτε να το δημοσιεύετε στην πλατφόρμα.  Αφού συνδεθείτε στο περιβάλλον της πλατφόρμας, επιλέξτε «Νέο υλικό». Με το πλήκτρο «Προσθήκη πολυμέσων», μπορείτε κάθε φορά να ανεβάζετε το αρχείο που θέλετε στον κειμενογράφο, όπως αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης.

Με το δεύτερο τρόπο, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε ένα μεγάλο πλήθος διαθέσιμων διαδικτυακών εκπαιδευτικών εργαλείων (Web II), δίχως να απαιτείται να αποθηκεύετε αρχεία στον υπολογιστή σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργείτε ένα σύνδεσμο (link) προς το υλικό που θέλετε. Απλά δημιουργήστε (ή εντοπίστε) το υλικό που θέλετε στο διαδίκτυο κι αντιγράψτε την αντίστοιχη διεύθυνση URL. Στη συνέχεια, στο περιβάλλον της πλατφόρμας του ΙΕΚ, επιλέξτε «Νέο υλικό». Στον κειμενογράφο πατήστε το πλήκτρο «Εισαγωγή/ επεξεργασία συνδέσμου»  (εικονίδιο συνδετήρα). Κάντε επικόλληση της διεύθυνσης στο πρώτο πεδίο «URL» και γράψτε κάτι σχετικό στο δεύτερο πεδίο «Κείμενο συνδέσμου» (π.χ. Αρχείο σημειώσεων). Τέλος πατήστε το πλήκτρο «Προσθήκη συνδέσμου».

Έχετε ακόμα τη δυνατότητα να δώσετε το υλικό σας (σε ηλεκτρονική μορφή) σε κάποιο σπουδαστή και να του αναθέσετε την υποβολή στην πλατφόρμα, όπως στο παράδειγμα.

Μπορείτε να εργαστείτε με όποιο τρόπο επιθυμείτε (ή ακόμα και να συνδυάσετε και τους δύο τρόπους). Ο πρώτος τρόπος φαίνεται σε πρώτη φάση πιο απλός, ενώ ο δεύτερος σας δίνει περισσότερες δυνατότητες. Με κάθε τρόπο μπορείτε ακόμα να αξιοποιήσετε εναλλακτικές μεθόδους αξιολόγησης των σπουδαστών. Π.χ. αντί για γραπτή εξέταση προόδου, μπορείτε να αναθέσετε μία εργασία, ένα online τεστ, κ.ο.κ.

Προτεινόμενα εκπαιδευτικά εργαλεία – Πρώτος τρόπος

  1. Χρήση αρχείων κειμένου που έχουν δημιουργηθεί με το Microsoft Word, το Microsoft Excel ή αρχείων pdf που έχουν δημιουργηθεί με σάρωση (σκανάρισμα). Οι περισσότεροι σαρωτές έχουν τη δυνατότητα εύκολης σάρωσης πολλαπλών σελίδων και δημιουργία ενός ενοποιημένου αρχείου pdf. Δεν προτείνεται πάντως η χρήση αρχείων εικόνας (π.χ. jpg) για σημειώσεις. Για τη συνένωση πολλών αρχείων εικόνας και τη μετατροπή τους σε ένα ενιαίο αρχείο pdf, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα www.convert-jpg-to-pdf.net/. Οι σημειώσεις σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ογκώδεις. Συνιστούμε τη δημοσίευση κειμένων μικρότερων από 15-20 σελίδες κάθε φορά.
  2. Χρήση παρουσιάσεων που έχουν δημιουργηθεί με το Microsoft Powerpoint.
  3. Χρήση αρχείων ήχου mp3 που έχετε ηχογραφήσει. Π.χ. για υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows 10, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα «Εγγραφή φωνής» από το μενού Έναρξη–>Όλες οι εφαρμογές. Για παλαιότερες εκδόσεις Windows, το αντίστοιχο πρόγραμμα ονομάζεται «Ηχογράφηση» και βρίσκεται στα Βοηθήματα του μενού Έναρξη.

Προτεινόμενα εκπαιδευτικά εργαλεία – Δεύτερος τρόπος

  1. Χρήση ψηφιακών βιβλίων που είναι διαθέσιμα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Ψηφιακό Σχολείο (διαδραστικά σχολικά βιβλία), το Φωτόδεντρο, την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, το e-yliko (ειδικότερα η Συλλογή Υλικού–>Υλικό Εκπαιδευτών) και διάφορες άλλες πηγές. Παρόλο που δεν υπάρχουν ψηφιακά βιβλία ειδικά για τις ειδικότητες των ΙΕΚ, μπορείτε να βρείτε χρήσιμο υλικό (π.χ. για μαθήματα παρόμοια με αυτά των ΕΠΑΛ). Δείτε ένα σχετικό παράδειγμα ψηφιακού βιβλίου.
  2. Χρήση αρχείων όπως κείμενα, φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις, online τεστ (φόρμες) που έχουν δημιουργηθεί με τα Έγγραφα Google (Google Docs). Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι μπορείτε να μοιραστείτε τα έγγραφά σας (κοινή χρήση-επεξεργασία). Μπορείτε ακόμα να δώσετε στους σπουδαστές ασκήσεις, σύντομα τεστ πολλαπλής επιλογής ή εργασίες με αυτό τον τρόπο. Χρειάζεται να έχετε λογαριασμό της Google για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τα Έγγραφα Google. Οι σπουδαστές όμως δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν λογαριασμό της Google.
    • Παράδειγμα Α: Προγραμματισμός ύλης. Αφού ανοίξετε τη σελίδα του παραδείγματος από το σύνδεσμο, συνδεθείτε (με χρήση του πλήκτρου «ΕΙΣΟΔΟΣ») κι επιλέξτε «Αρχείο–>Δημιουργία αντιγράφου» για να δημιουργήσετε το δικό σας προγραμματισμό ύλης. Αφού ολοκληρώσετε, επιλέξτε το πλήκτρο «Κοινή χρήση» κι ορίστε «Όσοι έχουν το σύνδεσμο μπορούν να προβάλουν». Πατήστε «Αντιγραφή συνδέσμου» και κατόπιν δημιουργήστε ένα νέο σύνδεσμο στην πλατφόρμα όπως έχει αναφερθεί στα προηγούμενα.
    • Παράδειγμα Β: Ερώτηση με σύντομες απαντήσεις. Αφού ανοίξετε τη σελίδα του παραδείγματος από το σύνδεσμο, συνδεθείτε (με χρήση του πλήκτρου «ΕΙΣΟΔΟΣ») κι επιλέξτε «Αρχείο–>Δημιουργία αντιγράφου» για να δημιουργήσετε τη δική σας ερώτηση για τους σπουδαστές. Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας νέο αρχείο κειμένου από την αρχή. Αφού ολοκληρώσετε, επιλέξτε το πλήκτρο «Κοινή χρήση» και καθορίστε «Όσοι έχουν το σύνδεσμο μπορούν να σχολιάσουν». Πατήστε «Αντιγραφή συνδέσμου» και μετά δημιουργήστε ένα νέο σύνδεσμο στην πλατφόρμα όπως έχει αναφερθεί στα προηγούμενα. Οι σπουδαστές θα μπορούν να απαντήσουν στην ερώτησή σας μέσω σχολίων. Αφού πάρετε ορισμένες απαντήσεις, μπορείτε κι εσείς να σχολιάσετε ή να δώσετε τη δική σας απάντηση. Με αυτό τον τρόπο αξιολόγησης μπορείτε εύκολα να διασαφηνίσετε βασικές έννοιες. Όλοι μπορούν να δουν τις σύντομες απαντήσεις και επομένως να μάθουν μέσω αυτών.
    • Παράδειγμα Γ: Ανάθεση εργασίας ή άσκησης με πλήρεις απαντήσεις. Αφού ανοίξετε τη σελίδα του παραδείγματος από το σύνδεσμο, συνδεθείτε κι επιλέξτε «Αρχείο–>Δημιουργία αντιγράφου» για να δημιουργήσετε τη δική σας άσκηση για τους σπουδαστές. Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας νέο αρχείο κειμένου από την αρχή. Αφού ολοκληρώσετε, επιλέξτε το πλήκτρο «Κοινή χρήση» κι ορίστε «Όσοι έχουν το σύνδεσμο μπορούν να επεξεργαστούν». Πατήστε «Αντιγραφή συνδέσμου» και μετά δημιουργήστε ένα νέο σύνδεσμο στην πλατφόρμα όπως έχει αναφερθεί. Οι σπουδαστές θα μπορούν να επεξεργαστούν το έγγραφό σας κι έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν πλήρεις απαντήσεις σε ασκήσεις ή να ενσωματώνουν τις εργασίες τους μετά την εκφώνησή σας. Αυτός ο τρόπος αξιολόγησης έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι όλοι μπορούν να δουν τις εργασίες ή τις απαντήσεις και επομένως να μάθουν μέσω αυτών. Μπορεί να αποδώσει καλύτερα αν χωρίσετε τους σπουδαστές σε ομάδες (π.χ. με διαφορετικό θέμα εργασίας).
    • Παράδειγμα Δ: Παρουσίαση. Αφού ανοίξετε τη σελίδα του παραδείγματος από το σύνδεσμο, συνδεθείτε κι επιλέξτε «Αρχείο–>Δημιουργία αντιγράφου» για να δημιουργήσετε τη δική σας παρουσίαση. Ασφαλώς, είναι δυνατό να δημιουργήσετε ένα δικό σας νέο αρχείο παρουσίασης από την αρχή (προτείνεται). Αφού ολοκληρώσετε, επιλέξτε το πλήκτρο «Κοινή χρήση» κι ορίστε «Όσοι έχουν το σύνδεσμο μπορούν να προβάλουν». Πατήστε «Αντιγραφή συνδέσμου» και μετά δημιουργήστε ένα νέο σύνδεσμο στην πλατφόρμα.
    • Παράδειγμα Ε: Online τεστ πολλαπλής επιλογής. Αυτός ο τρόπος αξιολόγησης έχει το πλεονέκτημα ότι μόνο ο εκπαιδευτής μπορεί να δει τις απαντήσεις. Αφού ανοίξετε τη σελίδα του παραδείγματος, συνδεθείτε και πατήστε το εικονίδιο «Περισσότερα» (3 τελείες) στο επάνω δεξιά μέρος της σελίδας. Επιλέξτε «Δημιουργία αντιγράφου» για να δημιουργήσετε το δικό σας τεστ. Μπορείτε βέβαια να δημιουργήσετε μια δική σας νέα φόρμα από την αρχή (προτείνεται). Αφού ολοκληρώσετε, πατήστε το πλήκτρο «Αποστολή» κι επιλέξτε το εικονίδιο με το συνδετήρα. Πατήστε «Αντιγραφή» και μετά τα πλήκτρα CTRL + C για να αντιγράψετε το σύνδεσμο. Τέλος, δημιουργήστε ένα νέο σύνδεσμο στην πλατφόρμα με τη γνωστή διαδικασία.
  3. Χρήση βίντεο από το YouTube. Ανεβάστε (ή απλά εντοπίστε) το εκπαιδευτικό βίντεο που θέλετε στο YouTube και αντιγράψτε τη διεύθυνση URL του. Κάντε απλά επικόλληση στον κειμενογράφο της πλατφόρμας του ΙΕΚ. Δε χρειάζεται καν να δημιουργήσετε σύνδεσμο (με απλή επικόλληση θα παίζει το βίντεο).
  4. Δημιουργία νέου εκπαιδευτικού βίντεο με το εργαλείο Screencast-O-Matic. Με το πρόγραμμα αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα ένα νέο εκπαιδευτικό βίντεο με διάρκεια μέχρι 15 λεπτά. Μπορείτε να εγγράψετε τόσο εικόνα (π.χ. οτιδήποτε κάνετε στο διαδίκτυο ή στον υπολογιστή σας) όσο και ήχο (π.χ. τη φωνή σας). Με το πρόγραμμα έχετε ακόμα τη δυνατότητα να ανεβάσετε απευθείας το βίντεό σας στο YouTube ώστε να μπορεί να διαμοιραστεί πιο εύκολα μέσω της πλατφόρμας. Δείτε το σχετικό παράδειγμα.
  5. Δημιουργία νέου εκπαιδευτικού χαρακτήρα (άβαταρ) με την υπηρεσία Voki. Με την εφαρμογή αυτή μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα ένα νέο εκπαιδευτικό χαρακτήρα που παρουσιάζει ένα θέμα. Το Voki είναι μια πολύ αποτελεσματική εφαρμογή για θεωρητικά μαθήματα (π.χ. ξένες γλώσσες). Δείτε το σχετικό παράδειγμα που έχει δημιουργήσει ένας μαθητής.
  6. Χρήση ηχογραφήσεων μέσω της ιστοσελίδας Voxopop. Το Voxopop είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο ήχου που επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν τη φωνή τους ώστε οι άλλοι να μπορούν να ακούσουν και να απαντήσουν. Αυτό επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές να δημιουργούν ηχητικές συζητήσεις σε απευθείας σύνδεση όπως σε ένα ζωντανό πίνακα ανακοινώσεων.

(Η λίστα εμπλουτίζεται συνέχεια!)