Για εκπαιδευτές

Δείτε το παλαιότερο βίντεο με τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαιδευτικού υλικού. Το νέο βίντεο θα αναρτηθεί σύντομα. Επίσης, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τη σελίδα με τα χρησιμότερα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Η διάθεση σημειώσεων και εκπαιδευτικού υλικού στους σπουδαστές, από το εαρινό εξάμηνο 2016Α (Φεβ. 2016) και μετά, γίνεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΙΕΚ. Τονίζουμε ότι δεν πρέπει να διανέμονται πλέον σημειώσεις σε έντυπη μορφή ούτε μέσω email ή facebook.  Αν η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν είναι πλήρης, δημιουργoύνται ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στο ΙΕΚ.

Για εκπαιδευτικό υλικό, προτείνεται η χρήση αρχείων pdf ή εγγράφων MS Office (π.χ. word ή powerpoint). Δεν προτείνεται η χρήση αρχείων εικόνας (π.χ. φωτογραφίες από κινητό τύπου jpg) για σημειώσεις. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε κατευθείαν το υλικό που έχετε σκανάρει σε μορφή αρχείου pdf,  μπορείτε π.χ. να επισκεφθείτε τη σελίδα www.convert-jpg-to-pdf.net/ ή κάποιο παρόμοιο εργαλείο για τη συνένωση πολλών αρχείων εικόνας και τη μετατροπή τους σε ένα ενιαίο αρχείο pdf. Οι σημειώσεις σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ογκώδεις ή δυσανάγνωστες. Συνιστούμε τη δημοσίευση υλικού (π.χ. κειμένων) μικρότερων από 15-20 σελίδες κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι εύκολο για τους σπουδαστές να κατεβάσουν και να διαβάσουν το υλικό.

Η λήψη κι η χρήση του εκπαιδευτικού υλικού θα γίνεται με ευθύνη των σπουδαστών μέσω Η/Υ ή κατάλληλων ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. tablet, εκτυπωτών).

Όσοι σπουδαστές δεν έχουν πρόσβαση στο internet είναι δυνατόν να να λάβουν τις σημειώσεις από συναδέλφους τους ή να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα εργαστήριο του ΙΕΚ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» καθημερινά από 14:00 μέχρι 20:30, μετά από συνεννόηση.

Επίσης, είναι δυνατό ένας σπουδαστής από κάθε τμήμα να αναλαμβάνει υπεύθυνα τη διάθεση του ψηφιακού υλικού (π.χ. μέσω μνήμης flash) σε χαρτοπωλείο χωρίς τη μεσολάβηση του ΙΕΚ και την αναπαραγωγή για όλο το τμήμα. Σας ενημερώνουμε ότι το χαρτοπωλείο «Χαρτί & Μολύβι» (οδός Ηλία Βενέζη 11, τηλέφωνο 22513-00574) προσφέρει ειδικές τιμές για σπουδαστές του ΙΕΚ.

Οδηγίες χρήσης για εκπαιδευτές βήμα προς βήμα

Για να είναι δυνατή η χρήση της πλατφόρμας, κάθε εκπαιδευτής ή σπουδαστής χρειάζεται να διαθέτει ένα λογαριασμό στο σύστημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο εκπαιδευτής είναι απαραίτητο να συνδέεται στο λογαριασμό του πατώντας στο σύνδεσμο «Σύνδεση» της ενότητας «Λογαριασμός» στο πάνω αριστερά μέρος της αρχικής σελίδας της πλατφόρμας ή από τη διεύθυνση http://iekmytil.eu/lib/wp-login.php. Θα χρειαστεί να δώσετε το όνομα χρήστη σας και το συνθηματικό σας για να συνδεθείτε.

Αν επισκεφθείτε την πλατφόρμα δίχως να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας, δεν θα έχετε δυνατότητα να δείτε το υλικό ούτε να δημοσιεύσετε νέο υλικό. Θα έχετε μόνο πρόσβαση σε υλικό που έχει χαρακτηριστεί ως δημόσιο (προσβάσιμο από όλους).

Ενέργεια 1: Δημιουργία νέου λογαριασμού εκπαιδευτή (εγγραφή).

Για να είναι δυνατή η χρήση της πλατφόρμας, κάθε εκπαιδευτής χρειάζεται να αποκτήσει ένα λογαριασμό στο σύστημα.

Από το φθινοπωρινό εξάμηνο 2017Β, τη δημιουργία νέων λογαριασμών εκπαιδευτών θα αναλαμβάνουν έμπειροι εκπαιδευτές οι οποίοι στο σύστημα έχουν το ρόλο του επιμελητή (moderator). ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ. Θα ενημερωθείτε για το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας.

Εναλλακτικά, η εγγραφή μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους εκπαιδευτές από τη διεύθυνση http://iekmytil.eu/lib/wp-login.php?action=register ή πατώντας στο σύνδεσμο «Εγγραφή» στο πάνω δεξιά μέρος της αρχικής σελίδας. Χρειάζεται να δοθεί ένα όνομα χρήστη με λατινικούς χαρακτήρες (π.χ. το πρώτο γράμμα από το όνομά σας ακολουθούμενο από το επώνυμό σας) και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) την οποία δηλώσατε όταν κάνατε την ηλεκτρονική σας αίτηση ως εκπαιδευτές. Πατήστε το πλήκτρο «Εγγραφή» για να ολοκληρωθεί η δημιουργία του νέου λογαριασμού σας.

Η επιβεβαίωση εγγραφής θα σας αποσταλεί με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα (email). email-confirmation

 

Μόλις λάβετε το σχετικό email, κάντε κλικ στον πρώτο σύνδεσμο ενεργοποίησης, κι ορίστε το συνθηματικό σας (ή αποδεχθείτε το προτεινόμενο). Θα πρέπει να σημειώσετε το όνομα χρήστη και το συνθηματικό σας σε ασφαλές σημείο. Για να ολοκληρωθεί το βήμα, πατήστε το πλήκτρο «Επαναπροσδιορισμός συνθηματικού» .

Ενέργεια 2: Συμπλήρωση στοιχείων προφίλ.

Την πρώτη φορά που ο κάθε εκπαιδευτής θα συνδεθεί στο λογαριασμό του, χρειάζεται να συμπληρώσει το προσωπικό του προφίλ πατώντας στο σύνδεσμο «Προφίλ» στο αριστερό μέρος της αρχικής σελίδας ή μέσω της διεύθυνσης http://iekmytil.eu/wp-admin/profile.php. Δώστε το επώνυμό σας, το όνομά σας, μια σύντομη περιγραφή ή βιογραφικά στοιχεία (π.χ. Εκπαιδευτής κλάδου …) και προαιρετικά την ιστοσελίδα σας (ή τη σελίδα σας στο facebook). Τέλος, επιλέξτε την ειδικότητα (ή τις ειδικότητες) στις οποίες διδάσκετε. Όποτε συνδέεστε, στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας θα εμφανίζεται υλικό από τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Ενέργεια 3: Διασταύρωση στοιχείων/ Απόδοση κατάλληλων δικαιωμάτων πρόσβασης.

Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτής έκανε μόνος του την εγγραφή στο σύστημα (ενέργεια 1), η μόνη πρόσβαση που θα έχει στο σύστημα είναι η προβολή κι η επεξεργασία του προφίλ του. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Η απόδοση των κατάλληλων δικαιωμάτων πρόσβασης θα γίνει από έμπειρους εκπαιδευτές οι οποίοι στο σύστημα έχουν το ρόλο του επιμελητή (moderator).

Όπως είναι προφανές, Ο ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ μπορεί να εγγραφεί στην πλατφόρμα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ να σας δοθούν π.χ. δικαιώματα δημοσίευσης υλικού αμέσως μετά την εγγραφή σας. Η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητο για να διασταυρώσουμε τα στοιχεία σας και να μπορέσετε να ξεκινήσετε να δουλεύετε.

Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτής δεν έκανε μόνος του την εγγραφή στο σύστημα (ενέργεια 1), αλλά τη διαδικασία ανέλαβε κάποιος επιμελητής, ΗΔΗ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Ενέργεια 4: Δημιουργία νέων μαθημάτων.

Αφού συνδεθείτε, από το μενού αριστερά της σελίδας, επιλέξτε «Υλικό»->«Μαθήματα». Αν τα μαθήματα για τα οποία σας έχει γίνει ανάθεση δεν υπάρχουν στη λίστα, θα χρειαστεί να τα προσθέσετε. Απλά γράψτε το όνομα του μαθήματος όπως εμφανίζεται στον οδηγό σπουδών και στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων (π.χ. όχι Φυσική αλλά Ειδικά Θέματα Φυσικής!) και πατήστε το πλήκτρο «Προσθήκη νέου μαθήματος».

Η ενέργεια αυτή προτείνεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Οι εκπαιδευτές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν νέα μαθήματα και κατά τη δημοσίευση νέου εκπαιδευτικού υλικού (ενέργεια 6).

Ενέργεια 5: Αποστολή νέων αρχείων υλικού.

Η ενέργεια αυτή είναι χρήσιμη για τους εκπαιδευτές οι οποίοι προτιμούν να δημιουργούν τα αρχεία υλικού στον υπολογιστή τους και στη συνέχεια να τα αποστέλουν στην πλατφόρμα (άλλοι εκπαιδευτές προτιμούν να χρησιμοποιούν υλικό που ήδη βρίσκεται σε κάποια σελίδα στον παγκόσμιο ιστό, κι επομένως απλά εισάγουν το σχετικό σύνδεσμο – link).

Αφού συνδεθείτε, από το κατακόρυφο μενού αριστερά της σελίδας, επιλέξτε «Πολυμέσα»->«Νέο αρχείο». Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αποστείλετε στην πλατφόρμα διάφορα αρχεία (π.χ. σημειώσεις) σε μορφή κειμένου Word (doc) ή pdf, Powerpoint, κ.ο.κ. Απλά πατήστε το πλήκτρο «Επιλογή αρχείων» κι επιλέξτε τα αρχεία που θέλετε να ανεβάσετε από τον υπολογιστή σας στην πλατφόρμα.

Η ενέργεια αυτή προτείνεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Οι εκπαιδευτές έχουν τη δυνατότητα να ανεβάζουν νέα αρχεία και κατά τη δημιουργία νέου εκπαιδευτικού υλικού (ενέργεια 6).

Ενέργεια 6. Δημοσίευση (υποβολή) νέου εκπαιδευτικού υλικού

Ουσιαστικά αυτή είναι η σημαντικότερη ενέργεια. Κάθε εκπαιδευτής έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύει υλικό στην πλατφόρμα. Ορισμένοι εκπαιδευτές πιθανότατα θα χρειαστούν τη βοήθεια ή την υποστήριξη των επιμελητών (έμπειρων εκπαιδευτών) για να μπορέσουν να δημοσιεύσουν το εκπαιδευτικό υλικό τους. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί οι επιμελητές να αναλάβουν να πάρουν το υλικό των συναδέλφων τους (π.χ. μέσω email) και να το δημοσιεύσουν στην πλατφόρμα εκ μέρους τους.

Για να υποβάλετε νέο υλικό για δημοσίευση, αφού συνδεθείτε, από το κατακόρυφο μενού αριστερά της σελίδας, επιλέξτε «Υλικό»->«Νέο Υλικό».

Θα χρειαστεί να δώσετε έναν κατάλληλο τίτλο που θα περιγράφει ξεκάθαρα το εκπαιδευτικό υλικό που θέλετε να δημοσιεύσετε (π.χ. ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ – ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ – ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ 2 ή ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ – ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ). Ορισμένοι εκπαιδευτές δεν δίνουν τίτλο στο υλικό τους ή χρησιμοποιούν ασαφείς τίτλους με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία να αναγνωρίσουμε «τι θέλει να πει ο ποιητής». Μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν πάνω από 100 μαθήματα το εξάμηνο, εκπαιδευτές με πολλά μαθήματα και άλλες περιπτώσεις. Ένας σαφής τίτλος λύνει πολλά από αυτά τα προβλήματα.

Εκτός από τον τίτλο, πρέπει βέβαια να δημιουργήσετε το κύριο μέρος του υλικού σας στον κειμενογράφο. Μπορείτε να γράψετε ή να επικολλήσετε το περιεχόμενό σας στον κειμενογράφο. Με το πλήκτρο «Προσθήκη πολυμέσων» μπορείτε επιλέξετε κάποιο αρχείο που είχατε ήδη ανεβάσει στη βιβλιοθήκη πολυμέσων (ενέργεια 5) και να το κάνετε εισαγωγή στον κειμενογράφο ή να μεταφορτώσετε τώρα ένα νέο αρχείο υλικού που έχετε στον υπολογιστή σας.

create-main-educator

Αντί να ανεβάσετε κάποιο αρχείο υλικού, μπορείτε να εισάγετε ένα σύνδεσμο (link), αν το υλικό σας βρίσκεται ήδη σε κάποια σελίδα στον παγκόσμιο ιστό. Γράψτε ένα σύντομο κείμενο (π.χ. κάτι σαν κάντε κλικ εδώ). Στη συνέχεια μαρκάρετε με το ποντίκι το κείμενό σας και πατήστε το πλήκτρο του συνδετήρα στον κειμενογράφο. Θα χρειαστεί να γράψτε ή καλύτερα να επικολλήσετε τη διεύθυνση (URL) της σελίδας που περιέχει το υλικό που θέλετε. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν ο σύνδεσμος δεν υπάρχει, το σύστημα τον δημιουργεί. Αυτό δημιουργεί παρενέργειες. Ορισμένοι εκπαιδευτές ενώ θέλουν να ανεβάσουν ένα αρχείο τους, αντί να πατήσουν το πλήκτρο προσθήκη πολυμέσων, κάνουν λανθασμένη χρήση του πλήκτρου του συνδετήρα (δημιουργία συνδέσμου).

Θα χρειαστεί να εντάξετε το υλικό σας σε μια ειδικότητα σπουδών. Πρέπει ακόμα να δηλώσετε το εξάμηνο (π.χ. 2017Β), το σχετικό μάθημα (π.χ. Βάσεις Δεδομένων, αν δεν υπάρχει θα πρέπει να το προσθέσετε) και τον τύπο υλικού (π.χ. Σημειώσεις). Για να ολοκληρώσετε το βήμα, πατήστε το πλήκτρο «Δημοσίευση».

Ενέργεια 7. Προβολή/ Χρήση του εκπαιδευτικού υλικού

Αποτελεί επίσης μια από τις σημαντικότερες ενέργειες. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ορισμένοι εκπαιδευτές δημοσιεύουν υλικό στην πλατφόρμα, δίχως όμως να ελέγξουν πως αυτό εμφανίζεται με αποτελέσμα να υπάρχουν προβλήματα.

Αφού συνδεθείτε στο λογαριασμό σας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το εκπαιδευτικό υλικό από την αρχική σελίδα της πλατφόρμας http://iekmytil.eu/lib/. Το πιο πρόσφατο υλικό εμφανίζεται στο πάνω μέρος της σελίδας. Από προεπιλογή, στην αρχική σελίδα εμφανίζεται υλικό από τις ειδικότητες που διδάσκετε (εφόσον τις έχετε επιλέξει στη συμπλήρωση του προφίλ σας). Το υλικό που είναι προσβάσιμο μόνο από μέλη, σημειώνεται ως «Ιδιωτικό».

Το πρώτο οριζόντιο μενού στο επάνω μέρος, σας δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στο υλικό ανά τύπο (π.χ. σημειώσεις, παρουσιάσεις, κ.ο.κ.). Η κατακόρυφη ενότητα «Ειδικότητες» στα δεξιά, σας δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υλικό ανά ειδικότητα (π.χ. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αναζήτησης υλικού μέσω του σχετικού πλήκτρου του φακού επάνω δεξιά, δίπλα στο δεύτερο μεγάλο οριζόντιο μενού. Τέλος, οι κατακόρυφες ενότητες «Εξάμηνα» και «Μαθήματα» στα δεξιά, δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υλικό ανά εξάμηνο και ανά μάθημα.

Κάνοντας κλικ στον τίτλο κάθε δημοσίευσης, μπορείτε να δείτε το υλικό σε πλήρη σελίδα. Ακόμα, έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε ερωτήσεις, παρατηρήσεις ή σχόλια, αλλά και να απαντήσετε σε σχόλια άλλων.

Εκτός από τη δημοσίευση σημειώσεων, ή εκπαιδευτικού υλικού, μέσω της πλατφόρμας μπορείτε να επικοινωνείτε με τους σπουδαστές σας, να τους αναθέτετε εργασίες, να τους ενημερώνετε για αναβολή μαθήματος, αναπληρώσεις, κ.α. Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε email, facebook ή άλλους τρόπους επικοινωνίας. Δώστε λόγους και κίνητρα στους σπουδαστές σας να χρησιμοποιούν την επίσημη πλατφόρμα του ΙΕΚ.

Παρακαλούμε ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ να συμβουλευτείτε τη σελίδα με τα χρησιμότερα εκπαιδευτικά εργαλεία.