Warning: Use of undefined constant TEMPLATEPATH - assumed 'TEMPLATEPATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/iekmytil/lib/wp-includes/theme.php on line 136

Warning: Use of undefined constant STYLESHEETPATH - assumed 'STYLESHEETPATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/iekmytil/lib/wp-includes/theme.php on line 136

Warning: Use of undefined constant TEMPLATEPATH - assumed 'TEMPLATEPATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/iekmytil/lib/wp-includes/theme.php on line 136

Warning: Use of undefined constant STYLESHEETPATH - assumed 'STYLESHEETPATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/iekmytil/lib/wp-includes/theme.php on line 136
Για επιμελητές – Πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης

Για επιμελητές

Από το φθινοπωρινό εξάμηνο 2017Β (Οκτ. 2017), τη διαχείριση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακού υλικού αναλαμβάνουν έμπειροι εκπαιδευτές οι οποίοι στο σύστημα έχουν το ρόλο του επιμελητή (moderator).

Δείτε το παλαιότερο βίντεο με τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαιδευτικού υλικού. Το νέο βίντεο θα αναρτηθεί σύντομα. Επίσης, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τη σελίδα με τα χρησιμότερα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Η διάθεση σημειώσεων και εκπαιδευτικού υλικού στους σπουδαστές, από το εαρινό εξάμηνο 2016Α (Φεβ. 2016) και μετά, γίνεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΙΕΚ. Τονίζουμε ότι δεν πρέπει να διανέμονται πλέον σημειώσεις σε έντυπη μορφή ούτε μέσω email ή facebook.  Αν η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν είναι πλήρης, δημιουργoύνται ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στο ΙΕΚ.

Για εκπαιδευτικό υλικό, προτείνεται η χρήση αρχείων pdf ή εγγράφων MS Office (π.χ. word ή powerpoint). Δεν προτείνεται η χρήση αρχείων εικόνας (π.χ. φωτογραφίες από κινητό τύπου jpg) για σημειώσεις. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε κατευθείαν το υλικό που έχετε σκανάρει σε μορφή αρχείου pdf,  μπορείτε π.χ. να επισκεφθείτε τη σελίδα www.convert-jpg-to-pdf.net/ ή κάποιο παρόμοιο εργαλείο για τη συνένωση πολλών αρχείων εικόνας και τη μετατροπή τους σε ένα ενιαίο αρχείο pdf. Οι σημειώσεις σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ογκώδεις ή δυσανάγνωστες. Συνιστούμε τη δημοσίευση υλικού (π.χ. κειμένων) μικρότερων από 15-20 σελίδες κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι εύκολο για τους σπουδαστές να κατεβάσουν και να διαβάσουν το υλικό.

Η λήψη κι η χρήση του εκπαιδευτικού υλικού θα γίνεται με ευθύνη των σπουδαστών μέσω Η/Υ ή κατάλληλων ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. tablet, εκτυπωτών).

Όσοι σπουδαστές δεν έχουν πρόσβαση στο internet είναι δυνατόν να να λάβουν τις σημειώσεις από συναδέλφους τους ή να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα εργαστήριο του ΙΕΚ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» καθημερινά από 14:00 μέχρι 20:30, μετά από συνεννόηση.

Επίσης, είναι δυνατό ένας σπουδαστής από κάθε τμήμα να αναλαμβάνει υπεύθυνα τη διάθεση του ψηφιακού υλικού (π.χ. μέσω μνήμης flash) σε χαρτοπωλείο χωρίς τη μεσολάβηση του ΙΕΚ και την αναπαραγωγή για όλο το τμήμα. Σας ενημερώνουμε ότι το χαρτοπωλείο «Χαρτί & Μολύβι» (οδός Ηλία Βενέζη 11, τηλέφωνο 22513-00574) προσφέρει ειδικές τιμές για σπουδαστές του ΙΕΚ.

Οδηγίες χρήσης για επιμελητές

Για να είναι δυνατή η χρήση της πλατφόρμας, κάθε εκπαιδευτής ή σπουδαστής χρειάζεται να διαθέτει ένα λογαριασμό στο σύστημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Όπως κάθε χρήστης έτσι κι ο επιμελητής είναι απαραίτητο να συνδέεται στο λογαριασμό του πατώντας στο σύνδεσμο «Σύνδεση» της ενότητας «Λογαριασμός» στο πάνω αριστερά μέρος της αρχικής σελίδας της πλατφόρμας ή από τη διεύθυνση http://iekmytil.eu/lib/wp-login.php. Θα χρειαστεί να δώσετε το όνομα χρήστη σας και το συνθηματικό σας για να συνδεθείτε.

Αν επισκεφθείτε την πλατφόρμα δίχως να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας, δεν θα έχετε δυνατότητα να ασκήσετε το ρόλο του επιμελητή.

Ενέργεια 1. Δημιουργία νέων λογαριασμών εκπαιδευτών και σπουδαστών (εγγραφή)

Κάθε εξάμηνο στο ΙΕΚ έχουμε νέους σπουδαστές (π.χ. στο Α’ εξάμηνο) αλλά και νέους εκπαιδευτές οι οποίοι πρέπει να αποκτήσουν λογαριασμό. Αφού συνδεθείτε, πατήστε στην επιλογή «Χρήστες»–> «Όλα τα μέλη» από το αριστερό κατακόρυφο μενού. Με το πλήκτρο «Προσθήκη», μπορείτε να προσθέσετε ένα νέο χρήστη στο σύστημα (εκπαιδευτή ή σπουδαστή). Θα σας δοθούν καταστάσεις με τους εκπαιδευτές και σπουδαστές που θα προσθέσετε.

Το όνομα χρήστη καταχωρείται με μικρούς λατινικούς χαρακτήρες δίχως κενά. Χρησιμοποιήστε το πρώτο γράμμα του ονόματος και κάποια γράμματα από το επώνυμο. Π.χ. δώστε gandreou για το Γιώργο Ανδρέου.

Για να ορίσετε το συνθηματικό του νέου χρήστη, πατήστε το πλήκτρο «Εμφάνιση συνθηματικού». Δώστε π.χ. ως συνθηματικό το ίδιο με το όνομα χρήστη (π.χ. gandreou) κι επιλέξτε «Επιβεβαίωση χρήσης αδύναμου συνθηματικού». Οι χρήστες θα αλλάξουν το συνθηματικό την πρώτη φορά που θα συνδεθούν. Μπορείτε βέβαια εξαρχής να καθορίσετε κάποιο πιο ασφαλές συνθηματικό. Σε αυτή τη φάση δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο λόγο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Πρέπει να ορίσετε το ρόλο «Εκπαιδευτής» αν δημιουργείτε λογαριασμό για εκπαιδευτή. Ομοίως, πρέπει να ορίσετε το ρόλο «Σπουδαστής» αν δημιουργείτε λογαριασμό για σπουδαστή.

Τέλος, πατήστε το πλήκτρο «Προσθήκη μέλους» για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία και να αποθηκευθεί ο νέος λογαριασμός.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αντί να προσθέτετε «χειροκίνητα» κάθε σπουδαστή ή εκπαιδευτή, εναλλακτικά μπορούν εκείνοι να εγγράφονται μόνοι τους στην πλατφόρμα με χρήση της επιλογής «Εγγραφή» της ενότητας «Λογαριασμός» στο επάνω αριστερά μέρος της αρχικής σελίδας της πλατφόρμας http://iekmytil.eu/lib/. Στη συνέχεια το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να τους δώσετε τα απαραίτητα δικαιώματα πρόσβασης, όπως περιγράφεται στην Ενέργεια 2 β παρακάτω.

Ενέργεια 2. Ενημέρωση στοιχείων λογαριασμών εκπαιδευτών και σπουδαστών

Πατήστε στην επιλογή «Χρήστες»–> «Όλα τα μέλη». Στο πλαίσιο πάνω δεξιά, δώστε τα πρώτα γράμματα από το όνομα χρήστη που θέλετε να ενημερώσετε (π.χ. gan για gandreou) και πατήστε το πλήκτρο «Αναζήτηση μελών». Στη συνέχεια, πατήστε πάνω στο χρήστη που θέλετε για να επεξεργαστείτε το προφίλ του.

Οι ακόλουθες περιπτώσεις είναι οι πιο συνηθισμένες:

α) Επαναπροσδιορισμός συνθηματικού. Αν π.χ. ο χρήστης έχασε το συνθηματικό του, μπορείτε εσείς να δημιουργήσετε ένα νέο συνθηματικό πατώντας το πλήκτρο «Δημιουργία συνθηματικού» στην ενότητα «Διαχείριση Λογαριασμού».

β)Αλλαγή ρόλου. Αν π.χ. ο χρήστης είχε εγγραφεί μόνος του, το σύστημα αυτόματα του αποδίδει το ρόλο «Μέλος». Το απλό «Μέλος» έχει μόνο δικαίωμα να επεξεργαστεί το προφίλ του. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Πρέπει εσείς να καθορίσετε το ρόλο «Εκπαιδευτής» ή «Σπουδαστής» κατά περίπτωση ώστε να του δοθούν τα απαραίτητα δικαιώματα πρόσβασης.

γ)Καθορισμός ειδικότητας σπουδών. Μπορείτε να καθορίσετε τις ειδικότητες στις οποίες διδάσκει ο εκπαιδευτής ή την ειδικότητα στην οποία φοιτά ο σπουδαστής. Όποτε συνδέεται ο χρήστης, στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας http://iekmytil.eu/lib/, θα του εμφανίζεται υλικό από τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο «Ενημέρωση μέλους» για να αποθηκευθούν οι αλλαγές σας.

Ενέργεια 3. Δημοσίευση (υποβολή) νέου εκπαιδευτικού υλικού

Ουσιαστικά αυτή είναι η σημαντικότερη ενέργεια. Κάθε εκπαιδευτής έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύει υλικό στην πλατφόρμα. Ορισμένοι εκπαιδευτές πιθανότατα θα χρειαστούν τη βοήθεια ή την υποστήριξη των επιμελητών για να μπορέσουν να δημοσιεύσουν το εκπαιδευτικό υλικό τους. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί οι επιμελητές να αναλάβουν να πάρουν το υλικό των συναδέλφων τους (π.χ. μέσω email) και να το δημοσιεύσουν στην πλατφόρμα εκ μέρους τους.

Για να υποβάλετε νέο υλικό (δικό σας ή τρίτων) για δημοσίευση, αφού συνδεθείτε, από το κατακόρυφο μενού αριστερά της σελίδας, επιλέξτε «Υλικό»->«Νέο Υλικό».

Θα χρειαστεί να δώσετε έναν κατάλληλο τίτλο που θα περιγράφει ξεκάθαρα το εκπαιδευτικό υλικό που θέλετε να δημοσιεύσετε (π.χ. ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ – ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ – ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ 2 ή ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ – ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ). Ορισμένοι εκπαιδευτές δεν δίνουν τίτλο στο υλικό τους ή χρησιμοποιούν ασαφείς τίτλους με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία να αναγνωρίσουμε «τι θέλει να πει ο ποιητής». Μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν πάνω από 100 μαθήματα το εξάμηνο, εκπαιδευτές με πολλά μαθήματα και άλλες περιπτώσεις. Ένας σαφής τίτλος λύνει πολλά από αυτά τα προβλήματα.

Εκτός από τον τίτλο, πρέπει βέβαια να δημιουργήσετε το κύριο μέρος του υλικού σας στον κειμενογράφο. Μπορείτε να γράψετε ή να επικολλήσετε το περιεχόμενό σας στον κειμενογράφο. Με το πλήκτρο «Προσθήκη πολυμέσων» μπορείτε επιλέξετε κάποιο αρχείο που είχατε ήδη ανεβάσει στη βιβλιοθήκη πολυμέσων και να το κάνετε εισαγωγή στον κειμενογράφο ή να μεταφορτώσετε ένα νέο αρχείο υλικού που έχετε στον υπολογιστή σας.

create-main-educator

Αντί να ανεβάσετε κάποιο αρχείο υλικού, μπορείτε να εισάγετε ένα σύνδεσμο (link), αν το υλικό σας βρίσκεται ήδη σε κάποια σελίδα στον παγκόσμιο ιστό. Γράψτε ένα σύντομο κείμενο (π.χ. κάτι σαν κάντε κλικ εδώ). Στη συνέχεια μαρκάρετε με το ποντίκι το κείμενό σας και πατήστε το πλήκτρο του συνδετήρα στον κειμενογράφο. Θα χρειαστεί να γράψτε ή καλύτερα να επικολλήσετε τη διεύθυνση (URL) της σελίδας που περιέχει το υλικό που θέλετε. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν ο σύνδεσμος δεν υπάρχει, το σύστημα τον δημιουργεί. Αυτό δημιουργεί παρενέργειες. Ορισμένοι εκπαιδευτές ενώ θέλουν να ανεβάσουν ένα αρχείο τους, αντί να πατήσουν το πλήκτρο προσθήκη πολυμέσων, κάνουν λανθασμένη χρήση του πλήκτρου του συνδετήρα (δημιουργία συνδέσμου).

Θα χρειαστεί να εντάξετε το υλικό σας σε μια ειδικότητα σπουδών. Πρέπει ακόμα να δηλώσετε το εξάμηνο (π.χ. 2017Β), το σχετικό μάθημα (π.χ. Βάσεις Δεδομένων, αν δεν υπάρχει θα πρέπει να το προσθέσετε) και τον τύπο υλικού (π.χ. Σημειώσεις). Για να ολοκληρώσετε το βήμα, πατήστε το πλήκτρο «Δημοσίευση».

Ενέργεια 4. Έγκριση/διόρθωση/διαγραφή εκπαιδευτικού υλικού και σχολίων

Οι σπουδαστές μπορούν κι εκείνοι να υποβάλουν υλικό και σχόλια στην πλατφόρμα όπως κι οι εκπαιδευτές. Π.χ. οι εκπαιδευτές έχουν τη δυνατότητα να δίνουν το υλικό (σε ηλεκτρονική μορφή) σε κάποιο σπουδαστή και να του αναθέτουν την υποβολή στην πλατφόρμα, όπως στο παράδειγμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα χρειαστεί απλά κάποιος επιμελητής να εγκρίνει το υλικό, τα σχόλια ή να κάνει κάποιες διορθώσεις.

Αφού συνδεθείτε, από το μενού αριστερά της σελίδας, επιλέξτε «Υλικό»->«Όλο το Υλικό». Αν υπάρχουν υποβολές από σπουδαστές υπάρχει η ένδειξη «Εκκρεμεί». Κάντε κλικ στον τίτλο της δημοσίευσης του σπουδαστή που θέλετε να επεξεργαστείτε κι αφού κάνετε τις διορθώσεις που θέλετε (αν είναι απαραίτητο), πατήστε το πλήκτρο «Δημοσίευση».

Σε περίπτωση που θέλετε να ελέγξετε και να διορθώσετε το υλικό που ήδη έχει δημοσιευτεί από εκπαιδευτές, η διαδικασία είναι παρόμοια.  Επιλέξτε «Υλικό»->«Όλο το Υλικό». Ακουμπήστε το δείκτη του ποντικιού σας στον τίτλο της δημοσίευσης του εκπαιδευτή που θέλετε να ελέγξετε και πατήστε «Προβολή» για να δείτε πως έχει δημοσιευτεί το υλικό. Αν χρειάζονται διορθώσεις,  πατήστε το πλήκτρο «Επεξεργασία υλικού» στο πάνω μέρος της σελίδας. Εναλλακτικά, επιλέξτε πάλι «Υλικό»->«Όλο το Υλικό» και πατήστε πάνω στον τίτλο της δημοσίευσης. Αφού κάνετε τις διορθώσεις που θέλετε, πατήστε το πλήκτρο «Ενημέρωση».

Για να δείτε τα εκκρεμή σχόλια (π.χ. ερωτήσεις) που έχουν υποβληθεί από σπουδαστές, από το μενού αριστερά της σελίδας επιλέξτε «Σχόλια». Μπορείτε να επεξεργαστείτε το σχόλιο κάποιου σπουδαστή επιλέγοντας το σύνδεσμο«Επεξεργασία» ή να το εγκρίνετε απευθείας επιλέγοντας «Έγκριση».

Εκτός από τη δημοσίευση σημειώσεων, ή εκπαιδευτικού υλικού, μέσω της πλατφόρμας μπορείτε να επικοινωνείτε με τους σπουδαστές σας, να τους αναθέτετε εργασίες, να τους ενημερώνετε για αναβολή μαθήματος, αναπληρώσεις, κ.α. Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε email, facebook ή άλλους τρόπους επικοινωνίας. Δώστε λόγους και κίνητρα στους σπουδαστές σας να χρησιμοποιούν την επίσημη πλατφόρμα του ΙΕΚ.

Παρακαλούμε ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ να συμβουλευτείτε τη σελίδα με τα χρησιμότερα εκπαιδευτικά εργαλεία.