Για σπουδαστές

Δείτε το παλαιότερο βίντεο με τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαιδευτικού υλικού. Το νέο βίντεο θα αναρτηθεί σύντομα.

Σας επισημαίνουμε να είστε ευγενικοί και προσεκτικοί στη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας!

Η διάθεση σημειώσεων και εκπαιδευτικού υλικού στους σπουδαστές, από το εαρινό εξάμηνο 2016Α (Φεβ. 2016) και μετά, γίνεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΙΕΚ. Τονίζουμε ότι δεν πρέπει να διανέμονται πλέον σημειώσεις σε έντυπη μορφή ούτε μέσω email ή facebook.  Αν η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν είναι πλήρης, δημιουργoύνται ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στο ΙΕΚ.

Η λήψη κι η χρήση του εκπαιδευτικού υλικού θα γίνεται με ευθύνη των σπουδαστών μέσω Η/Υ ή κατάλληλων ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. tablet, εκτυπωτών).

Όσοι σπουδαστές δεν έχουν πρόσβαση στο internet είναι δυνατόν να να λάβουν τις σημειώσεις από συναδέλφους τους ή να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα εργαστήριο του ΙΕΚ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» καθημερινά από 14:00 μέχρι 20:30, μετά από συνεννόηση.

Επίσης, είναι δυνατό ένας σπουδαστής από κάθε τμήμα να αναλαμβάνει υπεύθυνα τη διάθεση του ψηφιακού υλικού (π.χ. μέσω μνήμης flash) σε χαρτοπωλείο χωρίς τη μεσολάβηση του ΙΕΚ και την αναπαραγωγή για όλο το τμήμα. Σας ενημερώνουμε ότι το χαρτοπωλείο «Χαρτί & Μολύβι» (οδός Ηλία Βενέζη 11, τηλέφωνο 22513-00574) προσφέρει ειδικές τιμές για σπουδαστές του ΙΕΚ.

Οδηγίες χρήσης για σπουδαστές βήμα προς βήμα

Ενέργεια 1: Δημιουργία νέου λογαριασμού σπουδαστή (εγγραφή).

Για να είναι δυνατή η χρήση της πλατφόρμας, κάθε σπουδαστής χρειάζεται να αποκτήσει ένα λογαριασμό στο σύστημα.

Από το φθινοπωρινό εξάμηνο 2017Β, τη δημιουργία νέων λογαριασμών σπουδαστών θα αναλαμβάνουν έμπειροι εκπαιδευτές οι οποίοι στο σύστημα έχουν το ρόλο του επιμελητή (moderator). ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ. Θα ενημερωθείτε για το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας.

Εναλλακτικά, η εγγραφή μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους σπουδαστές από τη διεύθυνση http://iekmytil.eu/lib/wp-login.php?action=register ή πατώντας στο σύνδεσμο «Εγγραφή» στο πάνω δεξιά μέρος της αρχικής σελίδας. Χρειάζεται να δοθεί ένα όνομα χρήστη με λατινικούς χαρακτήρες (π.χ. το πρώτο γράμμα από το όνομά σας ακολουθούμενο από το επώνυμό σας) και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email). Πατήστε το πλήκτρο «Εγγραφή» για να ολοκληρωθεί η δημιουργία του νέου λογαριασμού σας.

Η επιβεβαίωση εγγραφής θα σας αποσταλεί με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα (email). email-confirmation

 

Μόλις λάβετε το σχετικό email, κάντε κλικ στον πρώτο σύνδεσμο ενεργοποίησης, κι ορίστε το συνθηματικό σας (ή αποδεχθείτε το προτεινόμενο). Θα πρέπει να σημειώσετε το όνομα χρήστη και το συνθηματικό σας σε ασφαλές σημείο. Για να ολοκληρωθεί το βήμα, πατήστε το πλήκτρο «Επαναπροσδιορισμός συνθηματικού» .

Ενέργεια 2: Συμπλήρωση στοιχείων προφίλ.

Την πρώτη φορά που ο κάθε σπουδαστής θα συνδεθεί στο λογαριασμό του, χρειάζεται να συμπληρώσει το προσωπικό του προφίλ πατώντας στο σύνδεσμο «Προφίλ» στο αριστερό μέρος της αρχικής σελίδας ή μέσω της διεύθυνσης http://iekmytil.eu/wp-admin/profile.php. Δώστε το επώνυμό σας, το όνομά σας, μια σύντομη περιγραφή ή βιογραφικά στοιχεία και προαιρετικά την ιστοσελίδα σας (ή τη σελίδα σας στο facebook). Τέλος, επιλέξτε την ειδικότητα στην οποία φοιτάτε (π.χ. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου). Όποτε συνδέεστε, στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας θα εμφανίζεται υλικό από τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Ενέργεια 3: Διασταύρωση στοιχείων/ Απόδοση κατάλληλων δικαιωμάτων πρόσβασης.

Σε περίπτωση που ο σπουδαστής έκανε μόνος του την εγγραφή στο σύστημα (ενέργεια 1), η μόνη πρόσβαση που θα έχει στο σύστημα είναι η προβολή κι η επεξεργασία του προφίλ του. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Η απόδοση των κατάλληλων δικαιωμάτων πρόσβασης θα γίνει από έμπειρους εκπαιδευτές οι οποίοι στο σύστημα έχουν το ρόλο του επιμελητή (moderator).

Όπως είναι προφανές, Ο ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ μπορεί να εγγραφεί στην πλατφόρμα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ να σας δοθούν δικαιώματα αμέσως μετά την εγγραφή σας. Η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητο για να διασταυρώσουμε τα στοιχεία σας και να μπορέσετε να ξεκινήσετε να δουλεύετε.

Σε περίπτωση που ο σπουδαστής δεν έκανε μόνος του την εγγραφή στο σύστημα (ενέργεια 1), αλλά τη διαδικασία ανέλαβε κάποιος επιμελητής, ΗΔΗ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Ενέργεια 4. Υποβολή νέου εκπαιδευτικού υλικού

Κάθε σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να προτείνει εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα (π.χ. ιστοσελίδες, βίντεο, κ.α.). Επίσης, είναι δυνατό ορισμένοι εκπαιδευτές δίνουν το υλικό (σε ηλεκτρονική μορφή) σε κάποιο σπουδαστή και να του αναθέτουν την υποβολή στην πλατφόρμα, όπως στο παράδειγμα. Για να δημοσιευτεί το υλικό που έχει υποβάλει κάποιος σπουδαστής, θα πρέπει κάποιος επιμελητής (moderator) να το εγκρίνει και να το δημοσιεύσει.

Για να υποβάλετε νέο υλικό, αφού συνδεθείτε, από το κατακόρυφο μενού αριστερά της σελίδας, επιλέξτε «Υλικό»->«Νέο Υλικό».

Θα χρειαστεί να δώσετε έναν κατάλληλο τίτλο που θα περιγράφει ξεκάθαρα το εκπαιδευτικό υλικό που θέλετε να δημοσιεύσετε (π.χ. ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ – ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ – ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ 2 ή ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ – ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ).

Εκτός από τον τίτλο, πρέπει βέβαια να δημιουργήσετε το κύριο μέρος του υλικού σας στον κειμενογράφο. Μπορείτε να γράψετε ή να επικολλήσετε το περιεχόμενό σας στον κειμενογράφο. Με το πλήκτρο «Προσθήκη πολυμέσων» μπορείτε επιλέξετε κάποιο αρχείο που είχατε ήδη ανεβάσει στη βιβλιοθήκη πολυμέσων και να το κάνετε εισαγωγή στον κειμενογράφο ή να μεταφορτώσετε ένα νέο αρχείο υλικού που έχετε στον υπολογιστή σας.

Αντί να ανεβάσετε κάποιο αρχείο υλικού, μπορείτε να εισάγετε ένα σύνδεσμο (link), αν το υλικό σας βρίσκεται ήδη σε κάποια σελίδα στον παγκόσμιο ιστό. Γράψτε ένα σύντομο κείμενο (π.χ. κάτι σαν κάντε κλικ εδώ). Στη συνέχεια μαρκάρετε με το ποντίκι το κείμενό σας και πατήστε το πλήκτρο του συνδετήρα στον κειμενογράφο. Θα χρειαστεί να γράψτε ή καλύτερα να επικολλήσετε τη διεύθυνση (URL) της σελίδας που περιέχει το υλικό που θέλετε. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν ο σύνδεσμος δεν υπάρχει, το σύστημα τον δημιουργεί. Αυτό δημιουργεί παρενέργειες. Αν θέλετε να ανεβάσετε ένα αρχείο σας, να πατήσετε το πλήκτρο προσθήκη πολυμέσων αντί για το πλήκτρο του συνδετήρα (δημιουργία συνδέσμου).

Θα χρειαστεί να εντάξετε το υλικό σας σε μια ειδικότητα σπουδών. Πρέπει ακόμα να δηλώσετε το εξάμηνο (π.χ. 2017Β), και τον τύπο υλικού (π.χ. Σημειώσεις). Για να ολοκληρώσετε το βήμα, πατήστε το πλήκτρο «Υποβολή για έλεγχο».

Ενέργεια 5. Προβολή/ Χρήση του εκπαιδευτικού υλικού

Αποτελεί τη σημαντικότερη ενέργεια για τους σπουδαστές.

Αφού συνδεθείτε στο λογαριασμό σας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το εκπαιδευτικό υλικό από την αρχική σελίδα της πλατφόρμας http://iekmytil.eu/lib/. Το πιο πρόσφατο υλικό εμφανίζεται στο πάνω μέρος της σελίδας. Από προεπιλογή, στην αρχική σελίδα εμφανίζεται υλικό από την ειδικότητά σας (εφόσον την έχετε επιλέξει στη συμπλήρωση του προφίλ σας). Το υλικό που είναι προσβάσιμο μόνο από μέλη, σημειώνεται ως «Ιδιωτικό».

Το πρώτο οριζόντιο μενού στο επάνω μέρος, σας δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στο υλικό ανά τύπο (π.χ. σημειώσεις, παρουσιάσεις, κ.ο.κ.). Η κατακόρυφη ενότητα «Ειδικότητες» στα δεξιά, σας δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υλικό ανά ειδικότητα (π.χ. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αναζήτησης υλικού μέσω του σχετικού πλήκτρου του φακού επάνω δεξιά, δίπλα στο δεύτερο μεγάλο οριζόντιο μενού. Τέλος, οι κατακόρυφες ενότητες «Εξάμηνα» και «Μαθήματα» στα δεξιά, δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υλικό ανά εξάμηνο και ανά μάθημα.

Κάνοντας κλικ στον τίτλο κάθε δημοσίευσης, μπορείτε να δείτε το υλικό σε πλήρη σελίδα. Ακόμα, έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε ερωτήσεις, παρατηρήσεις ή σχόλια, αλλά και να απαντήσετε σε σχόλια άλλων.

Εκτός από τη δημοσίευση σημειώσεων, ή εκπαιδευτικού υλικού, μέσω της πλατφόρμας μπορείτε να επικοινωνείτε με τους εκπαιδευτές σας, να ενημερώνεστε για αναβολή μαθήματος, αναπληρώσεις, κ.α. Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε email, facebook ή άλλους τρόπους επικοινωνίας.

Σας επισημαίνουμε πάλι να είστε κόσμιοι και προσεκτικοί στη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας!