Οδηγός για Εκπαιδευτές

Εισαγωγικό Σημείωμα

Αγαπητοί Εκπαιδευτές του ΙΕΚ Μυτιλήνης,

Εύχομαι σε όλους σας καλή αρχή και καλή δύναμη για το νέο εξάμηνο κατάρτισης. Όπως τονίζουμε πάντα σε κάθε συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων, βασιζόμαστε στη συνεργασία σας. Όλοι µαζί θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό µας για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των σπουδαστών μας.

Αρκετοί από εσάς έχετε διδάξει πολλές φορές σε ΙΕΚ. Με ορισμένους συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά. Ο οδηγός αυτός απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ σας και θα σας βοηθήσει αρκετά στο έργο σας που ομολογουμένως παρουσιάζει δυσκολίες. Μπορεί να αποτελέσει σηµείο αναφοράς για πολλά διαδικαστικά ζητήματα που είναι απαραίτητο να διευθετούνται για την αποτελεσματική λειτουργία του ΙΕΚ.

Η επαγγελματική κατάρτιση ενηλίκων διαφέρει αρκετά από την τυπική εκπαίδευση, που όλοι σας γνωρίζετε πολύ καλά. Στο ΙΕΚ εφαρμόζουμε συχνά διαφορετικές πρακτικές από αυτές της τυπικής εκπαίδευσης και καλούμαστε να υπηρετήσουμε άλλους στόχους. Ανήκουμε στο γενικό πλαίσιο της “Δια Βίου Μάθησης” και υπαγόμαστε διοικητικά στη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ.

Βασικός στόχος τουΙΕΚ Μυτιλήνης είναι να οδηγήσει τους σπουδαστές του, στην απόκτηση εφοδίων που είναι απαραίτητα για την αγορά εργασίας. Πρώτη προτεραιότητα για μας είναι να φροντίσουμε για την καλύτερη κι αποτελεσματικότερη κατάρτιση των σπουδαστών. Σημαντική προτεραιότητα είναι όμως κι η εύρυθμη λειτουργία του ίδιου του ΙΕΚ. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το ΙΕΚ Μυτιλήνης προσφέρει τόσο απασχόληση στους εκπαιδευτές όσο και δυνατότητα στους καταρτιζόμενους να σπουδάσουν δωρεάν στον τόπο τους.

Όσοι έχετε συνεργαστεί μαζί μας από τα προηγούμενα εξάμηνα, αλλά κι εσείς που μας γνωρίσατε πρόσφατα, θα έχετε αντιληφθεί ότι με τρόπο αξιοκρατικό, ευέλικτο αλλά και ανθρώπινο σας εξυπηρετούμε όσο καλύτερα μπορούμε. Περιμένουμε λοιπόν κι από εσάς με αντίστοιχο τρόπο να φροντίσετε τους σπουδαστές σας αλλά και το ίδιο το ΙΕΚ.

Είµαστε διαθέσιµοι για κάθε επιπλέον διευκρίνηση.

Ο Δ/ντής του Ι.Ε.Κ.

Παλάζης Βασίλειος

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ

Κάθε εκπαιδευτής πρέπει να λάβει γνώση του Κανονισμού Δημοσίων ΙΕΚ. Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να εκτυπώσετε τον κανονισμό και ειδικότερα τις σελίδες 2 (άρθρα 1-2, γενικά στοιχεία), τις σελίδες 6-8 (άρθρα 9-11, φοίτηση) και τις σελίδες 11-15 (άρθρα 18-21, αξιολόγηση, βαθμολόγηση, κ.α.). Ασφαλώς θα πρέπει να τονίσετε στους καταρτιζόμενους που διδάσκετε ότι κι εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να διαβάσουν και να τηρήσουν τον κανονισμό.

Προσοχή! Έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα και θεωρητικά έμπειροι εκπαιδευτές οι οποίοι έχουν διδάξει πολλές ώρες σε ΙΕΚ, αγνοούν βασικές αρχές ή κάνουν λάθη σε σημαντικά ζητήματα (π.χ. σχετικά με τη βαθμολόγηση). Τα περισσότερα λάθη και αστοχίες μπορούν να αποφευχθούν, αν υπάρχει γνώση του κανονισμού.

ΩΡΑΡΙΟ

Ωράριο λειτουργίας: Σεπτέμβριος-Ιούνιος 13:00-21:00, Ιούλιος-Αύγουστος 09:00-15:00

Το ΔΙΕΚ Μυτιλήνης παραμένει κλειστό το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Ώρες εξυπηρέτησης κοινού: Σεπτέμβριος-Ιούνιος 13:00-18:00, Ιούλιος-Αύγουστος 10:00-14:00

Ώρες Γραμματείας: Σεπτέμβριος-Ιούνιος 13:00-16:00

Για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των εκπαιδευτών αλλά και των σπουδαστών, είναι προτιμότερο όλα τα αιτήματα προς τη γραμματεία του ΙΕΚ να υποβάλλονται ηλεκτρονικά (οποιαδήποτε μέρα και ώρα). Έντυπα αιτήσεων είναι διαθέσιμα στη σελίδα Έντυπα.

Εναλλακτικά, τα αιτήματα μπορούν να υποβάλλονται προς τη γραμματεία (όχι προς τη διεύθυνση του ΙΕΚ!) από 13:00 μέχρι 16:00 από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο με χρήση του κατάλληλου εντύπου.

Παρακαλούμε να τονίζετε στους σπουδαστές ότι δεν πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία του ΙΕΚ οποιαδήποτε ημέρα και ώρα με διάφορα αιτήματα (για απουσίες, βεβαιώσεις, κ.ο.κ).

Τα μαθήματα στο Δημόσιο ΙΕΚ Μυτιλήνης πραγματοποιούνται καθημερινά τις απογευματινές ώρες από 14:45 μέχρι 20:30 σε επτά διδακτικές ώρες (από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο). Η κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, προηγείται η κατάρτιση. Παρακαλούμε λοιπόν, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, να αποφεύγεται η συσσώρευση διάφορων αιτημάτων στα γραφεία του ΙΕΚ.

Στη σελίδα έντυπα, μπορείτε να βρείτε το σχετικό έγγραφο με το ακριβές ωράριο των μαθημάτων που καθορίζει την έναρξη και λήξη κάθε διδακτικής ώρας, τα διαλείμματα, κ.ο.κ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες φθάνουν με ραγδαίους ρυθμούς στο ΙΕΚ, οπότε είναι απαραίτητο να ενημερώνεστε συχνά. Παρακαλούμε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις και να ενημερώνεστε μέσω της ιστοσελίδας του ΙΕΚ. Έχει αποδειχθεί ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ενημέρωσης. Προσπαθήστε να το τονίσετε αυτό και στους σπουδαστές σας.

Για κάθε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κοινοποίηση προς τρίτους μέσω facebook, twitter, email, κ.α. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους να ενημερώνεται το κοινό (π.χ. υποψήφιοι σπουδαστές, απόφοιτοι, κ.ο.κ.).

Παρακαλούμε να αποφεύγετε την τηλεφωνική επικοινωνία με το ΙΕΚ, εκτός αν είναι αναγκαίο. Άλλωστε, το ΙΕΚ δεν λειτουργεί πρωινές ώρες και δεν υπάρχει προσωπικό για τηλεφωνική υποστήριξη πέρα από τις ώρες εξυπηρέτησης κοινού.  Σας προτείνουμε να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά με τη διοίκηση του ΙΕΚ ή να προσέρχεστε στα γραφεία του ΙΕΚ εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ/ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ/ ΜΙΚΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Το μάθημα που έχετε αναλάβει στο ΙΕΚ, μπορεί να είναι:

 • Θεωρητικό (Θ): Γίνεται µόνο σε αίθουσες διδασκαλίας µε σκοπό την απόκτηση γνώσεων στο αντικείµενο της ειδικότητας. Στα θεωρητικά μαθήματα υπάρχει μόνο ένας (1) διδάσκων. Η εξέταση για τα θεωρητικά μαθήματα γίνεται γραπτώς.
 • Εργαστηριακό (Ε): Γίνεται συνήθως σε εργαστηριακούς χώρους ή εκτός ΙΕΚ. Στοχεύει στην εκµάθηση πρακτικών δεξιοτήτων. Στα εργαστηριακά μαθήματα υπάρχουν (2) διδάσκοντες που συνεργάζονται εφόσον ο αριθμός των καταρτιζομένων υπερβαίνει τους 20. Η εξέταση για τα εργαστηριακά μαθήματα γίνεται στους εργαστηριακούς χώρους, προφορικά, με εργασία (project) ή με συνδυασμό μεθόδων.
 • Μικτό (Μ): Γίνεται διακριτά τόσο σε αίθουσες διδασκαλίας όσο και σε εργαστηριακούς χώρους µε σκοπό την ταυτόχρονη θεωρητική κατάρτιση και την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων. Σε περίπτωση που το θεωρητικό μέρος έχει ανατεθεί σε διαφορετικό διδάσκοντα από το πρακτικό, θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την ακριβή ονομασία του μαθήματός σας στα έντυπα αλλά και στην ηλεκτρονική επικοινωνία (π.χ. Ειδικά Θέματα Φυσικής (Θ) κι όχι απλά Φυσική) διότι γίνονται παρανοήσεις.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ/ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ/ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Παρακαλούμε να προσέρχεστε εγκαίρως στο µάθηµα, την προκαθορισµένη ώρα. Οι καταρτιζόµενοι που σας περιµένουν στερούνται χρόνο κατάρτισης και επιπλέον υπάρχει περίπτωση τα υπόλοιπα τμήματα που ήδη κάνουν µάθηµα να ενοχληθούν (π.χ. λόγω θορύβου) .

Κατά την προσέλευση θα παίρνετε με ευθύνη σας από τη γραμματεία το κλειδί της αίθουσας ή του εργαστηρίου, το απουσιολόγιο και το βιβλίο ύλης. Τα κλειδιά δεν ανήκουν στο ΙΕΚ, επομένως δε πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθούν.

Στα διαλείμματα οι αίθουσες και τα εργαστήρια θα κλειδώνονται και τα κλειδιά, τα απουσιολόγια και τα βιβλία ύλης θα επιστρέφονται στη γραμματεία. Αν οι σπουδαστές παραμένουν στην αίθουσα ή στο εργαστήριο, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα (κάπνισμα, σκουπίδια, φθορές, κ.ο.κ.). Παρακαλούμε ακόμα να τηρείτε τις ώρες των διαλειμμάτων.

Κατά την αποχώρησή σας, οι αίθουσες και τα εργαστήρια θα κλειδώνονται και τα κλειδιά, τα απουσιολόγια και τα βιβλία ύλης θα επιστρέφονται στη γραμματεία. Επιπλέον, θα υπογράφετε στο ειδικό ντοσιέ παρουσιών εκπαιδευτών για τις ώρες που πραγματοποιήθηκαν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το βιβλίο ύλης, το απουσιολόγιο και η υπογραφή σας στο ντοσιέ παρουσιών εκπαιδευτών πρέπει να συμπίπτουν. Π.χ. αν καταγράψετε το μάθημα “Βάσεις Δεδομένων” για την ειδικότητα “Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής” για 1η-2η διδακτική ώρα στο βιβλίο ύλης, το ίδιο πρέπει να κάνετε τόσο στο απουσιολόγιο (ακόμα κι αν δεν υπάρχουν απόντες), όσο και στο ντοσιέ παρουσιών εκπαιδευτών.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ/ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙΣ

Στα ΔΙΕΚ, προβλέπεται η πλήρης διεξαγωγή ΟΛΩΝ των ωρών κατάρτισης. Για κάθε μάθημα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15 πλήρεις διδασκαλίες. Π.χ. αν για κάποιο μάθημα προβλέπονται 4 ώρες την εβδομάδα, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να πραγματοποιηθούν 15×4=60 ώρες κατάρτισης. Κάθε εξάμηνο, το Χρονοδιάγραμμα Κατάρτισης  (μαθημάτων, προόδων, κ.ο.κ.) αναρτάται εγκαίρως στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ και τηρείται για όλα τα μαθήματα.

Ως εκπαιδευτής/-τρια του ΙΕΚ, θα πρέπει να διεξάγετε όλες τις προβλεπόμενες ώρες σας. Αν όµως κάποια φορά για πολύ σοβαρούς λόγους (π.χ. λόγω ασθένειας) δεν είστε σε θέση να διεξάγετε το μάθημά σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά με τη διοίκηση του ΙΕΚ τουλάχιστον 48 ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης του μαθήματος, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση. Αποκλείουμε την τηλεφωνική ενημέρωση, εφόσον το ΙΕΚ δεν λειτουργεί πρωινές ώρες και δεν υπάρχει προσωπικό για τηλεφωνική υποστήριξη πέρα από τις ώρες εξυπηρέτησης κοινού. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης ειδοποίησης, θα πρέπει να ενημερώσετε τόσο τη διοίκηση του ΙΕΚ, όσο και τους σπουδαστές σας ότι δεν μπορείτε να είστε στο μάθημα. Ασφαλώς σε κάθε περίπτωση το μάθημά σας θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αναπληρωθεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκτίθεται η διοίκηση του ΙΕΚ επειδή αναβλήθηκε κάποιο μάθημα ή επειδή δεν έγινε κάποια αναπλήρωση. Οι ώρες αναπλήρωσης θα ορίζονται µε συνεννόηση ΠΡΩΤΑ με τη διοίκηση του ΙΕΚ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι ώρες αναπλήρωσης δεν θα καταχωρούνται με το χέρι στο βιβλίο παρουσιολογίου (υπογραφών) από τους εκπαιδευτές. Γίνονται πάρα πολλά λάθη στο βιβλίο του παρουσιολογίου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (ΛΑΠΤΟΠ, ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΒΟΛΕΙΣ, Κ.Ο.Κ.)

Το ΙΕΚ Μυτιλήνης µπορεί να σας υποστηρίξει τεχνολογικά στα µαθήµατά σας, ώστε να τα κάνετε πιο ελκυστικά και ενδιαφέροντα για τους σπουδαστές, παρέχοντας υπολογιστή (λάπτοπ) ή βιντεοπροβολέα. Το ΙΕΚ διαθέτει 2 λάπτοπ και 2 βιντεοπροβολείς. Για να κάνετε χρήση λάπτοπ ή βιντεοπροβολέα θα πρέπει να το δηλώσετε πριν το μάθημά σας συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο. Παρακαλούμε, να γίνεται χρήση μόνο για μια (1) διδακτική ώρα, διότι υπάρχουν πολλά τμήματα που λειτουργούν παράλληλα.

Ασφαλώς το υλικό θα πρέπει να είναι προετοιµασµένο πρώτα από εσάς, ώστε εµείς να βοηθήσουµε στο να κάνετε χρήση των πιο πάνω µέσων. Σας προτρέπουμε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες αυτές και να προσφέρετε στους καταρτιζόμενους ένα πιο σύγχρονο µάθηµα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μη μπερδεύετε τα καλώδια λάπτοπ και βιντεοπροβολέα. Μη τοποθετείται ογκώδη πολύπριζα σε τσάντες που προορίζονται για λάπτοπ ή βιντεοπροβολέα.

Επιπρόσθετα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΙΕΚ υπάρχει δυνατότητα να επικοινωνήστε με τους σπουδαστές σας, να τους δείξετε μία παρουσίαση ή ένα βίντεο, να τους αναθέτετε εργασίες, κ.ο.κ.

ΟΔΗΓΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΣΠΟΥΔΩΝ)

Οι νέοι σύγχρονοι οδηγοί ειδικοτήτων υπάρχουν στη διεύθυνση http://gsae.edu.gr/el/toppress/1427-odigoi-spoudon-eidikotiton-iek-tou-n-4186-2013.

Μπορείτε ακόμα να εντοπίσετε τους οδηγούς σπουδών για κάθε ειδικότητα του ΙΕΚ Μυτιλήνης, αν επισκεφθείτε τη σελίδα της ειδικότητας που σας ενδιαφέρει. Αρχικά ανοίξτε την επιλογή “Ειδικότητες” στο βασικό μενού της κεντρικής σελίδας του ΙΕΚ κι επιλέξτε την ειδικότητά σας. Στη συνέχεια, επιλέξτε το σχετικό σύνδεσμο για να ανοίξτε τον οδηγό.

Σας συνιστούμε να μελετήσετε τους οδηγούς σπουδών όλων των ειδικοτήτων στις οποίες διδάσκετε.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Για κάθε ειδικότητα (τμήμα) του ΙΕΚ Μυτιλήνης, έχει δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική σελίδα που περιέχει τις βασικές πληροφορίες για αυτή την ειδικότητα (αναλυτικό πρόγραμμα, οδηγός σπουδών, κ.ο.κ.). Απλά ανοίξτε την επιλογή “Ειδικότητες” στο βασικό μενού της κεντρικής σελίδας του ΙΕΚ κι επιλέξτε την ειδικότητα που σας ενδιαφέρει.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (ΣΚΕΛΕΤΟΣ) ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ/ ΥΛΗ

Οι νέοι οδηγοί σπουδών περιέχουν το γενικό πλαίσιο (σκελετό) των μαθημάτων. Συνιστούμε να εκτυπώσετε τις σελίδες του οδηγού που αντιστοιχούν σε όλα τα μαθήματα που έχετε αναλάβει. Μαθήματα του τύπου «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ» ή «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ» είναι ελεύθερης φύσης και είναι δυνατό να πραγματοποιούνται εκτός ΙΕΚ.

ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Τα ωρολόγια προγράμματα σπουδών όλων των ειδικοτήτων που προσφέρονται στο ΙΕΚ Μυτιλήνης, αναρτώνται έγκαιρα στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ.

Αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα δε θα πραγματοποιούνται.

Εκτός των άλλων, τα ωρολόγια προγράμματα είναι χρήσιμα για συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτών, πιθανές αναπληρώσεις, κ.ο.κ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τα αναλυτικά προγράμματα περιλαμβάνουν όλα τα μαθήματα (θεωρητικά, εργαστηριακά και μικτά) και των 4 εξαμήνων σε 4 στήλες.

Στους νέους οδηγούς σπουδών, μπορείτε πλέον να βρείτε τα ενημερωμένα αναλυτικά προγράμματα.

Για τις ειδικότητες (τμήματα)  στις οποίες δεν υπάρχει νέος οδηγός σπουδών, μπορείτε να εντοπίσετε τα ενημερωμένα αναλυτικά προγράμματα, αν επισκεφθείτε τη σελίδα της ειδικότητας που σας ενδιαφέρει. Αρχικά ανοίξτε την επιλογή “Ειδικότητες” στο βασικό μενού της κεντρικής σελίδας του ΙΕΚ κι επιλέξτε την ειδικότητα. Στη συνέχεια, επιλέξτε το σχετικό σύνδεσμο για να ανοίξτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ/ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η πιστοποίηση των αποφοίτων ΙΕΚ γίνεται από τον ΕΟΠΠΕΠ. Μπορείτε να ενημερώνεστε για θέματα σχετικά με τις εξετάσεις πιστοποίησης, από την κεντρική σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ στη διεύθυνση http://www.eoppep.gr/.

Θέματα πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κατάλογοι Ερωτήσεων όλων των ειδικοτήτων) βρίσκονται στη διεύθυνση  http://www.eoppep.gr/index.php/el/certification-exams/trapeza_thematwn. Θα πρέπει να τα λάβετε σοβαρά υπόψη στη διδασκαλίας σας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε τις ερωτήσεις πιστοποίησης συγκεκριμένης ειδικότητας μέσα στη σελίδα της κάθε ειδικότητας ανοίγοντας την επιλογή “Ειδικότητες” στο βασικό μενού της ιστοσελίδας του ΙΕΚ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε ακόμα την ηλεκτρονική σελίδα μας που αφορά αποκλειστικά την πιστοποίηση ΙΕΚ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ/ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ

Για τις απουσίες ισχύουν τα εξής:

Για κάθε μάθημα ξεχωριστά, κάθε σπουδαστής μπορεί να απουσιάζει μέχρι το 15% των ωρών κατάρτισης. Συμβουλευτείτε το αρχείο ΟΡΙΟ ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ στη σελίδα Έντυπα. Αυτή είναι η μόνη σωστή  ενημέρωση που μπορείτε να κάνετε στους σπουδαστές σας.

Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

Το ηµερήσιο δελτίο απουσιών (απουσιολόγιο) είναι διπλότυπο και συµπληρώνεται κάτω από την πλήρη ευθύνη σας. Δείτε το συμπληρωμένο υπόδειγμα απουσιολογίου.

Μετά την είσοδο σας στην αίθουσα ή στο εργαστήριο, πρέπει να καταχωρήσετε τους απόντες. Πρακτικά αυτό µπορείτε να το κάνετε µέσα στα πρώτο 10′-15′  κάθε διδακτικής ώρας κατά την κρίση σας.

Στο ηµερήσιο δελτίο απουσιών (απουσιολόγιο) πρέπει να καταχωρείτε:

 • Το λεκτικό του Τµήµατος (π. χ. Τεχν. Εφαρμ. Πληροφορικής)
 • Την ηµεροµηνία (π. χ. 1 4 Οκτωβρίου 2017)
 • Την ηµέρα (π. χ. Τετάρτη)
 • Το μάθημά σας. Οι αριθµοί 1,2,3,4,5,6,7 υποδηλώνουν την 1η, 2η, 3η, 4η, 5η, 6η, 7η (διδακτική) ώρα αντίστοιχα. Κάτω από τους αριθµούς αυτούς καταχωρήστε το µάθηµα που κάνετε, σύµφωνα µε το ωρολόγιο πρόγραµµα.  Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την ακριβή ονομασία του μαθήματός σας ή έστω τα αρχικά του.
 • Κάθε Ονοµατεπώνυµο απόντος και στην αντίστοιχη στήλη του µαθήµατος που απουσιάζει, µπαίνει σταυρός (+). Εάν κάποιος καταρτιζόµενος έχει ΗΔΗ αναγραφεί στο δελτίο και σε κάποιο µάθηµα είναι παρών, στην οικεία στήλη του µαθήµατος µπαίνει παύλα (–).

Αφού καταχωρίσετε τις απουσίες του µαθήµατος σας, κάτω από την τελευταία εγγραφή, κλείνετε µε οριζόντια γραµµή. Κάτω από αυτή, γράφετε µε διψήφιο αριθµό το σύνολο των απόντων, υπογράφετε και αναγράφετε το ονοµατεπώνυµο σας.

Δεν επιτρέπεται σβήσιµο,  διόρθωση και πάσης φύσεως παραποίηση επί του ηµερησίου δελτίου απουσιών.

Δεν επιτρέπεται από εσάς, καµία εγγραφή ή παρατήρηση στη στήλη παρατηρήσεων. Δεν διαγράφετε απουσία από το Δελτίο, έστω και αν µετά την καταχώρηση, ο καταρτιζόµενος προσήλθε στην τάξη. Ο χαρακτηρισµός «ΠΡΟΣΗΛΘΕ» ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ!

Το µάθηµα διαρκεί 45 λεπτά και δεν έχετε το δικαίωµα να µειώσετε τη διάρκεια του.

ΜΗ ΧΟΡΕΙΓΕΙΤΕ ΑΔΕΙΕΣ στους καταρτιζόµενους κατά την διάρκεια της διδακτικής ώρας.

ΜΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΕ τους καταρτιζόµενους στη διοίκηση του ΙΕΚ για θέματα απουσιών. Υπεύθυνος για την καταχώρηση των απουσιών είναι ο εκπαιδευτής.

Το θέμα των απουσιών δεν τίθεται καν στην αρχή του εξαμήνου. Τα αποτελέσματα φοίτησης (δηλ. οι απουσίες) ανακοινώνονται στο τέλος του εξαμήνου.

Στο ΙΕΚ δεν προβλέπεται δικαιολόγηση απουσιών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η διοίκηση του ΙΕΚ, μπορεί να αποφασίσει να διευκολύνει συγκεκριμένους καταρτιζόμενους με τις απουσίες. Αυτό γίνεται ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ αν συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Η διοίκηση του ΙΕΚ εξετάζει τα παρακάτω:

 • Το συνολικό αριθμό των απουσιών
 • Τη βαθμολογία στην πρόοδο
 • Την άποψη των διδασκόντων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ/ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Tο ΙΕΚ δεν αναλαμβάνει πλέον την αναπαραγωγή του υλικού για τους σπουδαστές. Μετά από εντολή του Υπουργείου, οι σημειώσεις δίνονται στους σπουδαστές από τους εκπαιδευτές μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η πλατφόρμα είναι εξαιρετικά απλή στη χρήση και την εκμάθηση, ενώ έχουν αναρτηθεί αναλυτικές ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ. Ο προγραμματισμός της ύλης επίσης αναρτάται στην πλατφόρμα από τους εκπαιδευτές.

Τονίζουμε ότι στους σπουδαστές δεν πρέπει να διανέμονται πλέον σημειώσεις σε έντυπη μορφή ούτε μέσω email ή facebook.

Πιο συγκεκριμένα:

Για κάθε μάθημα, θεωρητικό ή εργαστηριακό, πρέπει να γίνεται ο προγραμματισμός της ύλης με ευθύνη του εκπαιδευτή. Οι εκπαιδευτές μπορούν να χρησιμοποιούν το σχετικό έντυπο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ” που θα βρουν στη σελίδα Έντυπα.

Επίσης, οι εκπαιδευτές ετοιμάζουν σημειώσεις ή υλικό για κάθε μάθημα που έχουν αναλάβει, θεωρητικό ή εργαστηριακό.

α) Για τα εργαστηριακά μαθήματα, εκτός του προγραμματισμού της ύλης πρέπει να ετοιμαστεί κατάλληλο υλικό πριν την πρόοδο και πριν την τελική εξέταση. Το υλικό μπορεί π.χ. να αναφέρεται στην εξεταστέα ύλη, σε πρόσθετα βοηθήματα, κ.α.

β) Για τα θεωρητικά μαθήματα, εκτός του προγραμματισμού της ύλης πρέπει να ετοιμαστούν σημειώσεις (εκπαιδευτικό υλικό). Συνιστάται η τμηματική ανάρτηση σημειώσεων.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Στο ΔΙΕΚ Μυτιλήνης πραγματοποιούνται κατά κανόνα 3 συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων (μία στην αρχή του διδακτικού έτους και δύο στο τέλος των 2 εξαμήνων). Η παρουσία των εκπαιδευτών στο σύλλογο είναι επιβεβλημένη.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ/ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΥΛΗΣ

Στο τέλος κάθε διδασκαλίας πρέπει να συμπληρώνεται το βιβλίο ύλης. Δείτε το συμπληρωμένο υπόδειγμα βιβλίου ύλης.

Την τελευταία ημέρα κατάρτισης για το μάθημά σας θα πρέπει να κλείσετε το βιβλίο ύλης με την σημείωση:

Κλείνεται σήμερα …./…./…….. το παρόν βιβλίο ύλης για το μάθημα ……………………………………. με την παρατήρηση ότι διδάχθηκε όλη η προβλεπόμενη ύλη από το Αναλυτικό Πρόγραμμα που ορίζει ο σχετικός Οδηγός Σπουδών της Ειδικότητας.

Ο εκπαιδευτής

(Υπογραφή)

ΠΡΟΟΔΟΙ

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, για κάθε μάθημα η πρόοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί το 70% της ύλης ή πριν. Η κάθε πρόοδος μπορεί να διαρκεί μία ή δύο διδακτικές ώρες. Η διοίκηση του ΔΙΕΚ ορίζει το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των προόδων.

Για τα θεωρητικά μαθήματα η εξέταση προόδου πρέπει να είναι γραπτή. Για τα εργαστηριακά μαθήματα, η πρόοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί με προφορική εξέταση, με παρουσίαση ομαδικών ή ατομικών εργασιών (project) ή με άλλο κατάλληλο τρόπο. Η βαθμολογία μπορεί να κυμαίνεται από 1 ως 10 (δίχως δεκαδικά).

Η συμμετοχή στην εξέταση προόδου είναι υποχρεωτική για όλους τους καταρτιζόμενους. Σε περίπτωση απουσίας καταρτιζομένου από εξέταση προόδου για αποδεικνυόμενους λόγους ανωτέρας βίας ή σοβαρής ασθένειας, θα πρέπει να ενημερωθεί τόσο ο εκπαιδευτής όσο κι η διοίκηση του ΙΕΚ.

Οι καταστάσεις βαθμολογίας των προόδων πρέπει να παραδίδονται στο ΔΙΕΚ το συντομότερο δυνατό ενώ οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν γνώση των βαθμολογιών προόδου με ευθύνη του εκπαιδευτή.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η διάρκεια κάθε τελικής εξέτασης είναι δίωρη. Για τα θεωρητικά μαθήματα η τελική εξέταση πρέπει να είναι γραπτή. Για τα εργαστηριακά μαθήματα, η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί προφορικά, με παρουσίαση ομαδικών ή ατομικών εργασιών (project) ή με άλλο κατάλληλο τρόπο. Η βαθμολογία μπορεί να κυμαίνεται από 1 ως 10 (δίχως δεκαδικά).

Η διοίκηση του ΔΙΕΚ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές ορίζει το πρόγραμμα εξετάσεων. Η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι υποχρεωτική για όλους τους καταρτιζόμενους. Σε περίπτωση απουσίας, ο καταρτιζόμενος βαθμολογείται με μονάδα (1).

Η τελική βαθμολογία κάθε μαθήματος προκύπτει από τον τύπο ΤΒ = 0.4 X ΒΠ + 0.6 X ΒΕ όπου ΤΒ ο τελικός βαθμός, ΒΠ ο βαθμός προόδου και ΒΕ ο βαθμός εξετάσεων. Σε περίπτωση που ο τελικός βαθμός για ένα μάθημα είναι χαμηλότερος από 5 κι ο μέσος όρος των μαθημάτων είναι υψηλότερος από 6, ο καταρτιζόμενος υποχρεούται σε επανεξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος. Σε περίπτωση που ο τελικός βαθμός για δύο ή περισσότερα μαθήματα είναι χαμηλότερος από 5, ο καταρτιζόμενος υποχρεούται σε επαναπαρακολούθηση των συγκεκριμένων μαθημάτων (όποτε βέβαια υπάρξει η ίδια ειδικότητα στο συγκεκριμένο εξάμηνο).

Οι καταστάσεις βαθμολογίας των εξετάσεων πρέπει να παραδίδονται στο ΔΙΕΚ το συντομότερο δυνατό ενώ οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν γνώση των αποτελεσμάτων μέσω του πίνακα ανακοινώσεων με ευθύνη του ΙΕΚ.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΙΕΚ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Υπάρχουν μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος που πραγματοποιούνται εκτός ΙΕΚ (π.χ. σε παιδικούς σταθμούς, χώρους άθλησης, κ.ο.κ.). Για τα μαθήματα αυτά μπορούν να γίνουν διάφορες δράσεις (π.χ. συμμετοχή σε εορτές, παρακολούθηση προπονήσεων, συνεργασία με άλλους φορείς, κ.α.). Για τα μαθήματα αυτά, οι εκπαιδευτές δεν θα προσέρχονται στο ΙΕΚ την ημέρα του μαθήματος ούτε θα υπογράφουν στο παρουσιολόγιο. Οι εκπαιδευτές θα εφοδιάζονται με το ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΥΣΙΩΝ για την καταχώρηση των απουσιών της ημέρας. Μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα θα προσέρχονται στο ΙΕΚ και θα παραδίδουν το ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΥΣΙΩΝ για τις απουσίες του προηγούμενου μήνα. Η συμπλήρωση του Βιβλίου Ύλης θα γίνεται επίσης στο ΙΕΚ ανά μήνα.

Το ΔΙΕΚ Μυτιλήνης ενθαρρύνει τις εκπαιδευτικές επισκέψεις εφόσον βέβαια υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Οι εκπαιδευτές που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις θα ενημερώνουν εγκαίρως τη διοίκηση του ΔΙΕΚ με ηλεκτρονικό μήνυμα. Κατόπιν θα εφοδιάζονται με το ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΥΣΙΩΝ για την καταχώρηση των απουσιών της ημέρας.  Μετά την εκπαιδευτική επίσκεψη, οι εκπαιδευτές θα προσέρχονται στο ΙΕΚ για να υπογράψουν στο παρουσιολόγιο και να συμπληρώσουν το Απουσιολόγιο και το Βιβλίο Ύλης.

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των μαθημάτων εκτός ΙΕΚ και των εκπαιδευτικών επισκέψεων είναι καλό να προβάλλονται προς όφελος των σπουδαστών. Για κάθε δράση, καλούνται οι εκπαιδευτές να ετοιμάζουν ένα σύντομο κείμενο συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό σε συνεργασία με τους σπουδαστές τους. Η προώθηση του υλικού με δελτία τύπου και ανακοινώσεις σε τοπικές ιστοσελίδες θα γίνεται με ευθύνη της διοίκησης του ΙΕΚ.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

 • Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης: http://gsae.edu.gr (για διοικητικά & οργανωτικά θέματα)
 • Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης: http://inedivim.gr (για οικονομικά θέματα)
 • Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού: http://www.eoppep.gr (για πιστοποίηση)