Οδηγός για Σπουδαστές

Εισαγωγικό Σημείωμα

Αγαπητοί Σπουδαστές του ΙΕΚ Μυτιλήνης,

Πολλοί από εσάς είστε νέοι καταρτιζόμενοι και έχετε εγγραφεί πρόσφατα στο Α’ εξάμηνο. Ορισμένοι είστε παλαιότεροι και συνεχίζετε τη φοίτησή σας. Άλλοι πιθανό να είστε υποψήφιοι καταρτιζόμενοι που ενδιαφέρεστε να φοιτήσετε στο μέλλον. Ο οδηγός αυτός απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ σας και θα σας βοηθήσει αρκετά στις σπουδές σας. Μπορεί να αποτελέσει σηµείο αναφοράς για πολλά εκπαιδευτικά αλλά και διαδικαστικά ζητήματα που είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστούν για την αποτελεσματική λειτουργία του ΙΕΚ.

Εύχομαι σε όλους τους καταρτιζόμενους του ΙΕΚ Μυτιλήνης καλή αρχή και καλή δύναμη για το νέο εξάμηνο κατάρτισης. Όπως τονίζουμε πάντα σε κάθε ενημερωτική συνάντηση των σπουδαστών, βασιζόμαστε στη συνεργασία σας. Η διοίκηση του ΔΙΕΚ κι οι εκπαιδευτές θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό µας για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των σπουδαστών μας.

Η επαγγελματική κατάρτιση ενηλίκων διαφέρει αρκετά από την τυπική εκπαίδευση (γυμνάσιο, λύκειο), που όλοι σας γνωρίζετε πολύ καλά. Στο ΙΕΚ εφαρμόζουμε συχνά διαφορετικές πρακτικές από αυτές της τυπικής εκπαίδευσης και καλούμαστε να υπηρετήσουμε άλλους στόχους. Ανήκουμε στο γενικό πλαίσιο της “Δια Βίου Μάθησης” και υπαγόμαστε διοικητικά στη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ.

Βασικός στόχος τουΙΕΚ Μυτιλήνης είναι να οδηγήσει τους σπουδαστές του, στην απόκτηση εφοδίων που είναι απαραίτητα για την αγορά εργασίας. Πρώτη προτεραιότητα για μας είναι να φροντίσουμε για την καλύτερη κι αποτελεσματικότερη κατάρτιση των σπουδαστών. Σημαντική προτεραιότητα είναι όμως κι η εύρυθμη λειτουργία του ίδιου του ΙΕΚ. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το ΙΕΚ Μυτιλήνης προσφέρει τη δυνατότητα σε εσάς να σπουδάσετε δωρεάν στον τόπο σας αλλά και στον τομέα επιλογής σας.

Όσοι έχετε συνεργαστεί μαζί μας από τα προηγούμενα εξάμηνα, αλλά κι εσείς που μας γνωρίσατε πρόσφατα, θα έχετε αντιληφθεί ότι με τρόπο ευέλικτο αλλά και ανθρώπινο σας εξυπηρετούμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Είµαστε διαθέσιµοι για κάθε επιπλέον διευκρίνηση.

Ο Δ/ντής του Ι.Ε.Κ.

Παλάζης Βασίλειος

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ (Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ)

Τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις για την εγγραφή στο Α’ εξάμηνο (φθινοπωρινό) σε Δημόσια ΙΕΚ γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση, το ΙΕΚ Μυτιλήνης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις σχετικές προθεσμίες μέσω της ιστοσελίδας του αλλά και με τη βοήθεια των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Δείτε πληροφορίες για την ηλεκτρονική αίτηση υποψηφίου καταρτιζομένου ΙΕΚ.

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ (Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ)

Μετά την περίοδο των ηλεκτρονικών αιτήσεων, το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται όλες τις αιτήσεις πανελλαδικά και σε μερικές μέρες ανακοινώνει τους πίνακες επιτυχόντων (αποτελέσματα). Οι επιτυχόντες πρέπει να προσέλθουν στο ΙΕΚ της επιλογής τους μέσα στην καθορισμένη προθεσμία για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και να οριστικοποιήσουν την εγγραφή τους.

Δείτε πληροφορίες για την οριστικοποίηση εγγραφής καταρτιζομένου ΙΕΚ.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΕΠΑΛ, ΤΕΕ Β’ ΚΥΚΛΟΥ, ΕΠΑΣ, ΕΠΛ ΚΑΙ ΤΕΛ ΣΤΟ Γ’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΙΕΚ

Απόφοιτοι/ες ΕΠΑΛ, ΤΕΕ Β’ ΚΥΚΛΟΥ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, ΕΠΛ ΚΑΙ ΤΕΛ, έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν στο ΔΙΕΚ Μυτιλήνης σε συναφείς ειδικότητες κατευθείαν στο Γ’ εξάμηνο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κατάταξη.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων για κατάταξη, συνοδευόμενες από φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών (π.χ. πτυχίο ΕΠΑΛ) γίνονται στο ΔΙΕΚ Μυτιλήνης πριν την έναρξη των μαθημάτων (συνήθως κάθε Σεπτέμβριο). Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται μέσω ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ.

ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τα μαθήματα στο ΙΕΚ Μυτιλήνης πραγματοποιούνται κατά κανόνα τις απογευματινές ώρες από 14:45 μέχρι 20:30. Δεν απαιτούνται δίδακτρα – η φοίτηση στo δημόσιo ΙΕΚ είναι δωρεάν.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη φοίτηση στο Δημόσιο ΙΕΚ Μυτιλήνης.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ

Κάθε σπουδαστής πρέπει να λάβει γνώση του Κανονισμού Δημοσίων ΙΕΚ. Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να εκτυπώσετε τον κανονισμό και ειδικότερα τις σελίδες 2 (άρθρα 1-2, γενικά στοιχεία), τις σελίδες 6-8 (άρθρα 9-11, φοίτηση) και τις σελίδες 11-15 (άρθρα 18-21, αξιολόγηση, βαθμολόγηση, κ.α.). Ασφαλώς κάθε καταρτιζόμενος υποχρεούται να τηρεί τον κανονισμό.

Στην αίτηση πρώτης εγγραφής αλλά και σε κάθε αίτηση ανανέωσης εγγραφής που υπογράφει ο κάθε καταρτιζόμενος, αναγράφεται σαφώς ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει διαβάσει και έχει λάβει γνώση του κανονισμού.

ΩΡΑΡΙΟ

Ωράριο λειτουργίας: Σεπτέμβριος-Ιούνιος 13:00-21:00, Ιούλιος-Αύγουστος 09:00-15:00

Το ΔΙΕΚ Μυτιλήνης παραμένει κλειστό το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Ώρες εξυπηρέτησης κοινού: Σεπτέμβριος-Ιούνιος 13:00-18:00, Ιούλιος-Αύγουστος 10:00-14:00

Ώρες Γραμματείας: Σεπτέμβριος-Ιούνιος 13:00-16:00

Για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των σπουδαστών, είναι προτιμότερο όλα τα αιτήματα (π.χ. για βεβαιώσεις) προς τη γραμματεία του ΙΕΚ να υποβάλλονται ηλεκτρονικά (οποιαδήποτε μέρα και ώρα). Έντυπα αιτήσεων είναι διαθέσιμα στη σελίδα Έντυπα. Προσπαθήστε μόνο να είστε σαφείς και ακριβείς στη διατύπωση της αίτησής σας.

Εναλλακτικά, τα αιτήματα μπορούν να υποβάλλονται προς τη γραμματεία (όχι προς τη διεύθυνση του ΙΕΚ!) από 13:00 μέχρι 16:00 από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο με χρήση του κατάλληλου εντύπου.

Παρακαλούμε να μην προσέρχεστε στα γραφεία του ΙΕΚ οποιαδήποτε ημέρα και ώρα με διάφορα αιτήματα (για απουσίες, βεβαιώσεις, κοκ).

Τα μαθήματα στο Δημόσιο ΙΕΚ Μυτιλήνης πραγματοποιούνται καθημερινά τις απογευματινές ώρες από 14:45 μέχρι 20:30 σε επτά διδακτικές ώρες (από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο). Η κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, προηγείται η κατάρτιση. Παρακαλούμε λοιπόν, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, να αποφεύγετε να προσέρχεστε στα γραφεία του ΙΕΚ εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.

Στη σελίδα έντυπα, μπορείτε να βρείτε το σχετικό έγγραφο με το ακριβές ωράριο των μαθημάτων που καθορίζει την έναρξη και λήξη κάθε διδακτικής ώρας, τα διαλείμματα, κ.ο.κ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες φθάνουν με ραγδαίους ρυθμούς στο ΙΕΚ, οπότε είναι απαραίτητο να ενημερώνεστε συχνά. Παρακαλούμε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις και να ενημερώνεστε μέσω της ιστοσελίδας του ΙΕΚ. Έχει αποδειχθεί ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ενημέρωσης. Προσπαθήστε να το τονίσετε αυτό και στους εκπαιδευτές σας οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι (π.χ. λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων).

Για κάθε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κοινοποίηση προς τρίτους μέσω facebook, twitter, email, κ.α. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους να ενημερώνεται το κοινό (π.χ. υποψήφιοι σπουδαστές, απόφοιτοι, κ.ο.κ.).

Παρακαλούμε να αποφεύγετε την τηλεφωνική επικοινωνία με το ΙΕΚ, εκτός αν είναι αναγκαίο. Άλλωστε, το ΙΕΚ δεν λειτουργεί πρωινές ώρες και δεν υπάρχει προσωπικό για τηλεφωνική υποστήριξη πέρα από τις ώρες εξυπηρέτησης κοινού.  Σας προτείνουμε να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά με τη διοίκηση του ΙΕΚ ή να προσέρχεστε στα γραφεία του ΙΕΚ εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ/ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ/ ΜΙΚΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Τα μαθήματα στο ΙΕΚ μπορεί να είναι:

  • Θεωρητικό (Θ): Γίνεται µόνο σε αίθουσες διδασκαλίας µε σκοπό την απόκτηση γνώσεων στο αντικείµενο της ειδικότητας. Στα θεωρητικά μαθήματα υπάρχει μόνο ένας (1) εκπαιδευτής. Η εξέταση για τα θεωρητικά μαθήματα γίνεται γραπτώς.
  • Εργαστηριακό (Ε): Γίνεται συνήθως σε εργαστηριακούς χώρους ή εκτός ΙΕΚ. Στοχεύει στην εκµάθηση πρακτικών δεξιοτήτων. Στα εργαστηριακά μαθήματα υπάρχουν (2) εκπαιδευτές που συνεργάζονται εφόσον ο αριθμός των καταρτιζομένων υπερβαίνει τους 20. Η εξέταση για τα εργαστηριακά μαθήματα γίνεται στους εργαστηριακούς χώρους, προφορικά, με εργασία (project) ή με συνδυασμό μεθόδων.
  • Μικτό (Μ): Γίνεται διακριτά τόσο σε αίθουσες διδασκαλίας όσο και σε εργαστηριακούς χώρους µε σκοπό την ταυτόχρονη θεωρητική κατάρτιση και την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων. Σε περίπτωση που το θεωρητικό μέρος έχει ανατεθεί σε διαφορετικό εκπαιδευτή από το πρακτικό, θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία.

ΟΔΗΓΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΣΠΟΥΔΩΝ)

Οι νέοι σύγχρονοι οδηγοί ειδικοτήτων υπάρχουν στη διεύθυνση http://gsae.edu.gr/el/toppress/1427-odigoi-spoudon-eidikotiton-iek-tou-n-4186-2013.

Μπορείτε ακόμα να εντοπίσετε τους οδηγούς σπουδών για κάθε ειδικότητα του ΙΕΚ Μυτιλήνης, αν επισκεφθείτε τη σελίδα της ειδικότητας που σας ενδιαφέρει. Αρχικά ανοίξτε την επιλογή “Ειδικότητες” στο βασικό μενού της ιστοσελίδας του ΙΕΚ κι επιλέξτε την ειδικότητά σας. Στη συνέχεια, επιλέξτε το σχετικό σύνδεσμο για να ανοίξτε τον οδηγό.

Σας συνιστούμε να εκτυπώσετε τις πρώτες σελίδες του οδηγού της ειδικότητάς σας. Σε αυτές τις σελίδες μπορείτε να βρείτε μια γενική περιγραφή της ειδικότητας, αντίστοιχα επαγγελματικά καθήκοντα, κ.ο.κ.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Για κάθε ειδικότητα (τμήμα) του ΙΕΚ Μυτιλήνης, έχει δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική σελίδα που περιέχει τις βασικές πληροφορίες για αυτή την ειδικότητα (αναλυτικό πρόγραμμα, οδηγός σπουδών, κ.ο.κ.). Απλά ανοίξτε την επιλογή “Ειδικότητες” στο βασικό μενού της ιστοσελίδας του ΙΕΚ κι επιλέξτε την ειδικότητά σας.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (ΣΚΕΛΕΤΟΣ) ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ/ ΥΛΗ

Οι νέοι οδηγοί σπουδών περιέχουν το γενικό πλαίσιο (σκελετό) των μαθημάτων που διδάσκονται σε όλα τα εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο σας συνιστούμε να εκτυπώνετε τις σελίδες του οδηγού που αντιστοιχούν στα μαθήματα που διδάσκεστε. Μαθήματα του τύπου «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ» ή «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ» είναι ελεύθερης φύσης και είναι δυνατό να πραγματοποιούνται εκτός ΙΕΚ.

ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Τα ωρολόγια προγράμματα σπουδών όλων των ειδικοτήτων που προσφέρονται στο ΙΕΚ Μυτιλήνης, αναρτώνται έγκαιρα στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ.

Αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα δε θα πραγματοποιούνται.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τα αναλυτικά προγράμματα περιλαμβάνουν όλα τα μαθήματα (θεωρητικά, εργαστηριακά και μικτά) και των 4 εξαμήνων σε 4 στήλες.

Στους νέους οδηγούς σπουδών, μπορείτε πλέον να βρείτε τα ενημερωμένα αναλυτικά προγράμματα.

Για τις ειδικότητες (τμήματα)  στις οποίες δεν υπάρχει νέος οδηγός σπουδών, μπορείτε να εντοπίσετε τα ενημερωμένα αναλυτικά προγράμματα, αν επισκεφθείτε τη σελίδα της ειδικότητας που σας ενδιαφέρει. Αρχικά ανοίξτε την επιλογή «Ειδικότητες» στο βασικό μενού της κεντρικής σελίδας του ΙΕΚ κι επιλέξτε την ειδικότητα. Στη συνέχεια, επιλέξτε το σχετικό σύνδεσμο για να ανοίξτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ/ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙΣ

Στα ΔΙΕΚ, προβλέπεται η πλήρης διεξαγωγή ΟΛΩΝ των προβλεπόμενων ωρών κατάρτισης. Για κάθε μάθημα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15 πλήρεις διδασκαλίες. Π.χ. αν για κάποιο μάθημα προβλέπονται 4 ώρες την εβδομάδα, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να πραγματοποιηθούν 15×4=60 ώρες κατάρτισης. Κάθε εξάμηνο, το Χρονοδιάγραμμα Κατάρτισης  (μαθημάτων, προόδων, κ.ο.κ.) αναρτάται εγκαίρως στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ και τηρείται για όλα τα μαθήματα.

Σε περίπτωση που η διδασκαλία κάποιου μαθήματος δεν έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα ή δεν υπάρχει δυνατότητα να συμπληρωθούν οι 15 πλήρεις διδασκαλίες, ορίζονται οι απαραίτητες ώρες αναπλήρωσης.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ/ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η πιστοποίηση των αποφοίτων ΙΕΚ γίνεται από τον ΕΟΠΠΕΠ. Μπορείτε να ενημερώνεστε για θέματα σχετικά με τις εξετάσεις πιστοποίησης, από την κεντρική σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ στη διεύθυνση http://www.eoppep.gr/.

Θέματα πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κατάλογοι Ερωτήσεων όλων των ειδικοτήτων) βρίσκονται στη διεύθυνση  http://www.eoppep.gr/index.php/el/certification-exams/trapeza_thematwn. Θα πρέπει να τα λάβετε σοβαρά υπόψη αν σας ενδιαφέρει να λάβετε μέρος στις εξετάσεις και να αποκτήσετε τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητάς σας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε τις ερωτήσεις πιστοποίησης συγκεκριμένης ειδικότητας μέσα στη σελίδα της κάθε ειδικότητας ανοίγοντας την επιλογή «Ειδικότητες» στο βασικό μενού της ιστοσελίδας του ΙΕΚ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε ακόμα την ηλεκτρονική σελίδα μας που αφορά αποκλειστικά την πιστοποίηση ΙΕΚ.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Για κάθε μάθημα ξεχωριστά, κάθε σπουδαστής μπορεί να απουσιάζει μέχρι το 15% των ωρών κατάρτισης. Συμβουλευτείτε το αρχείο ΟΡΙΟ ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ που θα βρείτε στη σελίδα Έντυπα.

Το ηµερήσιο δελτίο απουσιών (απουσιολόγιο) είναι διπλότυπο και συµπληρώνεται κάτω από την πλήρη ευθύνη του εκπαιδευτή.

Δεν επιτρέπεται σβήσιµο,  διόρθωση και πάσης φύσεως παραποίηση επί του ηµερησίου δελτίου απουσιών.

Δεν επιτρέπεται από εσάς, καµία εγγραφή ή παρατήρηση στη στήλη παρατηρήσεων. Ο χαρακτηρισµός «ΠΡΟΣΗΛΘΕ» ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ!

ΜΗ ΖΗΤΑΤΕ ΑΔΕΙΕΣ κατά την διάρκεια της διδακτικής ώρας από τους εκπαιδευτές.

ΜΗ ΠΡΟΣΕΡΧΕΣΤΕ στα γραφεία του ΙΕΚ για θέματα απουσιών. Υπεύθυνος για την καταχώρηση των απουσιών είναι ο εκπαιδευτής.

Το θέμα των απουσιών δεν τίθεται καν στην αρχή του εξαμήνου. Τα αποτελέσματα φοίτησης (δηλ. οι απουσίες) ανακοινώνονται στο τέλος του εξαμήνου.

Στο ΙΕΚ δεν προβλέπεται δικαιολόγηση απουσιών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η διοίκηση του ΙΕΚ, μπορεί να αποφασίσει να διευκολύνει συγκεκριμένους καταρτιζόμενους με τις απουσίες. Αυτό γίνεται ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ αν συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Η διοίκηση του ΙΕΚ εξετάζει τα παρακάτω:

  • Το συνολικό αριθμό των απουσιών
  • Τη βαθμολογία στην πρόοδο
  • Την άποψη των διδασκόντων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ/ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Για κάθε μάθημα, θεωρητικό ή εργαστηριακό, πρέπει να γίνεται ο προγραμματισμός της ύλης με ευθύνη του εκπαιδευτή. Οι εκπαιδευτές μπορούν να χρησιμοποιούν το σχετικό έντυπο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ” που θα βρουν στη σελίδα Έντυπα.

Επίσης, οι εκπαιδευτές είναι υποχρεωμένοι να ετοιμάζουν σημειώσεις ή υλικό για κάθε μάθημα που έχουν αναλάβει, θεωρητικό ή εργαστηριακό.

Tο ΙΕΚ δεν αναλαμβάνει πλέον την αναπαραγωγή των σημειώσεων για τους σπουδαστές. Μετά από εντολή του Υπουργείου, οι σημειώσεις δίνονται στους σπουδαστές από τους εκπαιδευτές μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η πλατφόρμα είναι εξαιρετικά απλή στη χρήση και την εκμάθηση, ενώ έχουν αναρτηθεί αναλυτικές ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ. Ο προγραμματισμός της ύλης επίσης αναρτάται στην πλατφόρμα από τους εκπαιδευτές.

Τονίζουμε ότι δεν πρέπει να διανέμονται πλέον σημειώσεις σε έντυπη μορφή ούτε μέσω email ή facebook.

ΠΡΟΟΔΟΙ

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, για κάθε μάθημα η πρόοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί το 70% της ύλης ή πριν. Η κάθε πρόοδος μπορεί να διαρκεί μία ή δύο διδακτικές ώρες. Η διοίκηση του ΔΙΕΚ ορίζει το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των προόδων.

Για τα θεωρητικά μαθήματα η εξέταση προόδου πρέπει να είναι γραπτή. Για τα εργαστηριακά μαθήματα, η πρόοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί με προφορική εξέταση, με παρουσίαση ομαδικών ή ατομικών εργασιών (project) ή με άλλο κατάλληλο τρόπο. Η βαθμολογία μπορεί να κυμαίνεται από 1 ως 10 (δίχως δεκαδικά).

Η συμμετοχή στην εξέταση προόδου είναι υποχρεωτική για όλους τους καταρτιζόμενους. Σε περίπτωση απουσίας καταρτιζομένου από εξέταση προόδου για αποδεικνυόμενους λόγους ανωτέρας βίας ή σοβαρής ασθένειας, θα πρέπει να ενημερωθεί τόσο ο εκπαιδευτής όσο κι η διοίκηση του ΙΕΚ.

Οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν γνώση των βαθμολογιών προόδου με ευθύνη του εκπαιδευτή.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η διάρκεια κάθε τελικής εξέτασης είναι δίωρη. Για τα θεωρητικά μαθήματα η τελική εξέταση πρέπει να είναι γραπτή. Για τα εργαστηριακά μαθήματα, η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί προφορικά, με παρουσίαση ομαδικών ή ατομικών εργασιών (project) ή με άλλο κατάλληλο τρόπο. Η βαθμολογία μπορεί να κυμαίνεται από 1 ως 10 (δίχως δεκαδικά).

Η διοίκηση του ΔΙΕΚ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές ορίζει το πρόγραμμα εξετάσεων. Η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι υποχρεωτική για όλους τους καταρτιζόμενους. Σε περίπτωση απουσίας, ο καταρτιζόμενος βαθμολογείται με μονάδα (1).

Η τελική βαθμολογία κάθε μαθήματος προκύπτει από τον τύπο ΤΒ = 0.4 X ΒΠ + 0.6 X ΒΕ όπου ΤΒ ο τελικός βαθμός, ΒΠ ο βαθμός προόδου και ΒΕ ο βαθμός εξετάσεων. Σε περίπτωση που ο τελικός βαθμός για ένα μάθημα είναι χαμηλότερος από 5 κι ο μέσος όρος των μαθημάτων είναι υψηλότερος από 6, ο καταρτιζόμενος υποχρεούται σε επανεξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος. Σε περίπτωση που ο τελικός βαθμός για δύο ή περισσότερα μαθήματα είναι χαμηλότερος από 5, ο καταρτιζόμενος υποχρεούται σε επαναπαρακολούθηση των συγκεκριμένων μαθημάτων (όποτε βέβαια υπάρξει η ίδια ειδικότητα στο συγκεκριμένο εξάμηνο).

Οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν γνώση των αποτελεσμάτων μέσω του πίνακα ανακοινώσεων με ευθύνη του ΙΕΚ.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΙΕΚ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Υπάρχουν μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος που πραγματοποιούνται εκτός ΙΕΚ (π.χ. σε παιδικούς σταθμούς, χώρους άθλησης, κ.ο.κ.). Για τα μαθήματα αυτά μπορούν να γίνουν διάφορες δράσεις (π.χ. συμμετοχή σε εορτές, παρακολούθηση προπονήσεων, συνεργασία με άλλους φορείς, κ.α.).

Το ΔΙΕΚ Μυτιλήνης ενθαρρύνει τις εκπαιδευτικές επισκέψεις εφόσον βέβαια υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Οι εκπαιδευτές που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις θα ενημερώνουν εγκαίρως τη διοίκηση του ΔΙΕΚ με ηλεκτρονικό μήνυμα.

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των μαθημάτων εκτός ΙΕΚ και των εκπαιδευτικών επισκέψεων είναι καλό να προβάλλονται προς όφελος των σπουδαστών. Για κάθε δράση, καλούνται οι εκπαιδευτές να ετοιμάζουν ένα σύντομο κείμενο συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό σε συνεργασία με τους σπουδαστές τους. Η προώθηση του υλικού με δελτία τύπου και ανακοινώσεις σε τοπικές ιστοσελίδες θα γίνεται με ευθύνη της διοίκησης του ΙΕΚ.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ/ ΜΑΘΗΤΕΙΑ

Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. είναι πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας.

Η Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των ΙΕΚ και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ). Οι 960 ώρες είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη των 4 εξαμήνων κατάρτισης ή σε ορισμένες περιπτώσεις παράλληλα με το Γ’ ή το Δ’ εξάμηνο κατάρτισης.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την πρακτική άσκηση ΙΕΚ.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης: http://gsae.edu.gr (για διοικητικά & οργανωτικά θέματα)
  • Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης: http://inedivim.gr (για οικονομικά θέματα & θέματα εκπαιδευτών)
  • Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού: http://www.eoppep.gr