Προπονητής Αθλημάτων

proponitis-athlimatosH ειδικότητα αυτή είναι νέα για το ΙΕΚ Μυτιλήνης (εγκρίθηκε για πρώτη φορά το φθινοπωρινό εξάμηνο 2016Β). Σύντομα (Ιούνιος 2018) θα ολοκληρωθεί το Δ’ εξάμηνο φοίτησης.

Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμος ο νέος οδηγός σπουδών για την ειδικότητα «Προπονητής Αθλημάτων».

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

  1. Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών όλων των εξαμήνων
  2. Παλαιός οδηγός σπουδών της ειδικότητας
  3. Γενικός οδηγός ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
  4. Γενικός οδηγός ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
  5. Κανονισμός για τα δημόσια ΙΕΚ. Γιατην καλύτερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να εκτυπώσετε τον κανονισμό και ειδικότερα τις σελίδες 2 (άρθρα 1-2, γενικά στοιχεία), τις σελίδες 6-8 (άρθρα 9-11, φοίτηση) και τις σελίδες 11-15 (άρθρα 18-21, αξιολόγηση, βαθμολόγηση, κ.α.). Στην αίτηση πρώτης εγγραφής αλλά και σε κάθε αίτηση ανανέωσης εγγραφής που υπογράφει ο κάθε καταρτιζόμενος, αναγράφεται σαφώς ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει διαβάσει και έχει λάβει γνώση του κανονισμού.

Η ειδικότητα καθώς και το πρόγραμμα σπουδών είναι απόλυτα συμβατά με τα αντίστοιχα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το Δίπλωμα που αποκτούν οι απόφοιτοι έπειτα από συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης,  ισοδυναμεί με Επίπεδο Σπουδών 5 με βάση την αντιστοίχιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, είναι Κρατικό και χορηγείται από το Υπουργείο Παιδείας. Το Δίπλωμα αυτό είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα (αποτελεί τυπικό προσόν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ), όσο και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο προπονητής αθλημάτων αναλαμβάνει την εκγύμναση ομάδων ή ατόμων που ανήκουν σε συλλόγους ή είναι ανεξάρτητοι, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τεχνικής στο συγκεκριμένο άθλημα ή δραστηριότητα. Η επιστημονική κατάρτιση των αποφοίτων τους επιτρέπει όχι μόνο να εκπονούν προπονητικό πρόγραμμα, αλλά και να ελέγχουν την αποτελεσματικότητά του χρησιμοποιώντας έγκυρες και αξιόπιστες δοκιμασίες (τεστ).

Ο προπονητής αθλημάτων έχει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να αξιολογεί το αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης και τεχνικής-τακτικής κατάρτισης, να θέτει εφικτούς στόχους να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα μέσα- μεθόδους για να τους επιτύχει.

Η θέση του προπονητή/προπονήτριας σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες που ασχολούνται με τον τομέα της φυσικής δραστηριότητας-άθλησης του ανθρώπου, είναι η πιο άμεση στο άτομο. Δηλαδή ενώ ο αθλητίατρος, ο Φυσιοθεραπευτής, ο Αθλητικός Ψυχολόγος, κ.α. συμμετέχουν ενεργά στην προπονητική διαδικασία , ο Προπονητής είναι αυτός που συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα, τα προσαρμόζει ανάλογα στο κάθε άτομο, και τελικά εκπονεί και εφαρμόζει το πρόγραμμα παρακολουθώντας από κοντά τον αθλούμενο.

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας, μεταξύ άλλων, μπορούν να απασχοληθούν στους παρακάτω τομείς:

  • Αθλητικοί σύλλογοι- Ομάδες, Ομοσπονδίες (Στίβος, Μπάσκετ, Βόλλεϋ, Τέννις κλπ)
  • Ιδιωτικά Γυμναστήρια
  • Δημοτικά Γυμναστήρια
  • Ιδιαίτερα μαθήματα (εξατομικευμένη εκγύμναση, τέννις, κ.ο.κ.)
  • Ιδιωτικές και κρατικές κατασκηνώσεις
  • Ιδιωτικές Σχολές
  • Ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες στο χώρο της Προπονητικής Αθλητών ή Ομάδων
  • Ιδιωτικά Εργομετρικά Κέντρα (Επίβλεψη και εργομετρικός Έλεγχος ομάδων και ατόμων)
  • Ινστιτούτα Αδυνατίσματος
  • Φυσικοθεραπευτήρια (επανένταξη αθλητών στο προπονητικό πρόγραμμα μετά από τραυματισμό)
  • Τουριστικές Επιχειρήσεις
  • Ιδιωτικές Επιχειρήσεις (θέσεις Συμβούλων Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών, Αθλητικό Marketing και Διαφήμιση)
  • Επιχειρήσεις – Αντιπροσωπείες Αθλητικών Ειδών

Τέλος, μπορείτε να δείτε το δημοσίευμα με τίτλο “Γίνε προπονητής αθλημάτων στο ΙΕΚ Μυτιλήνης” που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.sportschios.gr.